- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensia unui român care a muncit 38 de ani și are 50 de puncte de contributivitate. Cu cât se va majora suma de 2.100 de lei în urma recalculării

12 May, 22:11 • Fundeanu Madalina
De la 1 septembrie 2024, cinci milioane de pensii vor fi recalculate. Care va fi pensia unui român care a muncit 38 de ani și are 50 de puncte de contributivitate.
Pensia unui român care a muncit 38 de ani și are 50 de puncte de contributivitate. Cu cât se va majora suma de 2.100 de lei în urma recalculării

Apar noutăți pentru românii care încasează lunar pensie. Până când va intra în vigoare Noua Lege a Pensiilor (la data de 1 septembrie 2024), cinci milioane de pensii vor fi recalculate. Iată care va fi pensia unui cetățean care a muncit 38 de ani și are 50 de puncte de contributivitate și cu cât se va majora suma de 2.100 de lei după recalculare, conform newsweek.ro.

Începând cu data de 1 septembrie, va intra în vigoare Noua Lege a Pensiilor. Până atunci, însă, CNPP va trebui să recaculeze în jur de cinci milioane de pensii. Pentru mulți seniori ai României vor fi reale surprize. După recalcularea ei, pensia va fi mai mare. Însă, ce venit va încasa un român care a muncit zeci de ani și are 50 de puncte de contributivitate? Cu cât se va majora pensia actuală de 2.100 de lei, după ce va fi recalculată de oficialii CNPP? La aceste întrebări se regăsesc mai jos răspunsurile.

Care va fi pensia unui român, după ce va fi recalculată? Se iau în considerare anumite caracteristici

Este dat ca exemplu următarea situație: un român are o pensie de 2.100 de lei. Are 38 de ani de muncă (20 de ani la grupa II) și 50 de puncte de contributivitate. Se iau în considerare toate caracteristicile – cotizarea, salariul încasat până când să își depună dosarul de pensionare, dar și indicele mic de corecție. În cazul acesta, cu cât se va majora o pensie, după ce va fi recalculată?

Citește și: Statul aduce vești bune pentru anumiți români! Rareș Bogdan anunță cine va fi scutit de impozit

pensia după recalculare
pensia după recalculare

Se mai iau în considerare următoarele date: în situația exemplificată, persoana a ieșit la pensie în 2020. La momentul acela, un punct de pensie valora 1.265. Ulterior, la data de 1 ianuarie, pensia a fost indexată. Practic, de la pensia de 2.100 de lei (inițială), are acum 3.200 de lei. Punctul de pensie se majorase la 2.054.

O pensie ar putea să înregistreze o majorare considerabilă, în condițiile în care indicele de corecție va fi mai mic. Acest aspect a fost explicat chiar de Daniel Baciu, șeful CNPP – Casa Națională de Pensii Publice. În condițiile în care indicele de corecție va fi mai mare, atunci pensia va avea o creștere mai mică.

În exemplul de mai sus, pentru ca românul să aibă parte de o pensie mai mare după recalculare, indicele de corecție trebuie să fie mic – de exemplu, indice de corecție de 1,14.

După ce se iau în considerare toate caracteristicile, se va ajunge la concluzia că pensia recalculată va ajunge la 4.760 de lei. Net, va lua 4.510 lei. Motivul: va plăti impozit (260 lei), pentru că pensia depășește 2.000 de lei, conform sursei citate.

Se calculează, pentru început, punctele de stabilitate. Sunt 0,50 puncte pe an, pentru 26 – 30 de ani munciți. Pentru 31 – 35 de ani munciți, punctul pe an este de 0,75. Apoi, la aceste puncte se adaugă cele de contributivitate. Totalul se înmulțește cu punctul de referință.

Vezi mai multe știri: Pensionarii care vor primi 1.300 de lei în plus la pensie! Majorarea se aplică din septembrie 2024