- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât timp rămâne pensia la poștă dacă titularul nu se află la domiciliu când o livrează poștașul

10 May, 08:31 • Bumbeneci Diana
Puțini știau. Casa Națională de Pensii a clarificat cât timp se reține pensia la oficiul poștal în cazul în care titularul lipsește din localitate.
Cât timp rămâne pensia la poștă dacă titularul nu se află la domiciliu când o livrează poștașul

Într-o societate mereu în mișcare, asigurarea unei distribuiri eficiente a pensiilor este crucială pentru funcționarea corespunzătoare a sistemului de securitate socială. Cu toate acestea însă, mulți români nu știu cât timp au la dispoziție să ridice banii dacă nu sunt acasă atunci când poștașul aduce pensiile la domiciliu.

Cât timp păstrează poșta banii

Astfel, în situația în care pensionarii nu sunt găsiți la domiciliu, aceștia pot primi drepturile bănești și documentul de plată de la ghișeele poștale în termen de două zile lucrătoare de la ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile sunt returnate la Casa Județeană de Pensii pentru reordonare la plată.

Pentru persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card și nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.

Începând cu drepturile aferente lunii martie 2021, taloanele mov vor fi arhivate la sediul Oficiului Județean de Poștă sau al Oficiilor Poștale de sector pentru o perioadă de 24 de luni, fără a mai fi restituite caselor teritoriale de pensii.

Ai putea citi și: Bani de la primării pentru români. Se dau gratis 3.000 de lei

Poșta
Poșta

Aceste documente de informare pot fi transmise, la cerere, la domiciliul persoanelor interesate – beneficiari sau împuterniciții acestora. După expirarea celor 24 de luni, documentele de informare vor fi transmise către casele teritoriale de pensii, conform comunicatului Casei Naționale de Pensii Publice de pe site-ul instituției.

Referitor la data de intrare a banilor de pensie în luna iunie 2024, conform informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice, pensiile prin cont curent sau cont de card sunt achitate în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni.

Modalitățile de plată a drepturilor de pensie variază în funcție de opțiunea pensionarului, putând fi achitate prin mandat poștal, la domiciliul beneficiarului sau al mandatarului, ori în cont curent sau cont de card la una din băncile partenere cu Casa Națională de Pensii Publice.

Poți citi și: Noua lege a salarizării 2025. Ce beneficii vor avea românii începând cu anul următor

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult