- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legea care pune punct tragediilor a fost adoptată. Șoferii care se urcă la volan băuți și fără permis vor ajunge la închisoare. „Criminalii șoselelor merg la închisoare”

07 Jul, 23:33 • Lupu Alexandra
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care șoferii care se urcă băuți la volan și fără permis de conducere vor ajunge direct la închisoare. Legea a fost inițiată de senatorul PSD Daniel Fenechiu.
Legea care pune punct tragediilor a fost adoptată. Șoferii care se urcă la volan băuți și fără permis vor ajunge la închisoare. „Criminalii șoselelor merg la închisoare”

S-a dat lege! Românii care se urcă la volan băuți sau fără să dețină permisul de conducere vor ajunge direct la închisoare, informează profit.ro.

Șoferii care încalcă legea vor merge la închisoare

Cunoscută drept „Legea Anastasia”, în memoria fetiței de 4 ani care a fost ucisă pe data de 1 iunie în fața casei, legea prevede că șoferii care se urcă băuți la volan și fără permis de conducere vor ajunge direct la închisoare. Actul normativ are ca obiect de reglementare completarea art. 91 alin. (3) din Legea nr. 286/2009, astfel încât să nu poată fi dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru infracțiunea de ucidere din culpă, dacă ea a fost săvârșită ca urmare a conducerii unui vehicul fără permis sau sub influența alcoolului.

Citește și despre: Avertisment pentru români! Șoferii care se opresc cu mașina pe podul de la Brăila sau care depășesc limita de viteză riscă amenzi usturătoare

La articolul 91 al legii menționate este introdus un nou alineat, care prevede că: „Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3) dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc, unul dintre inițiatorii actului normativ, a precizat că legea este concepută special pentru a preveni și pentru a limita dramele rutiere, dar mai mult decât atât, pentru a aduce mai multă conștientizare în rândul șoferilor care se urcă la volan.

„Anastasia are grijă de viețile noastre de dincolo de moarte.

Criminalii șoselelor merg la închisoare. Nicio instanță din România nu îi va mai putea condamna cu suspendare pe cei care ucid oameni pe drumurile țării urcați băuți, drogați sau fără permis la volan.

Legea Anastasia (denumită astfel în memoria fetiței de 4 ani ucisă la 1 iunie 2022 în fața casei) pe care am inițiat-o, a fost votată, astăzi, de Camera Deputaților și va merge spre promulgare la președintele României”, a afirmat Robert Cazanciuc.

Șoferi
Șoferi

El a mai spus că au murit prea mulți oameni nevinovați, și totodată, prea multe familii din România au trecut prin drame, în ultimii ani. Social-democratul a afirmat că este vremea ca România să pună punct tragediilor.

„A venit vremea să punem capăt tragediilor. Până la această oră, statisticile existente, oficiale, arată că suntem pe primul loc în Europa la numărul de accidente mortale. Al șaselea an consecutiv.

Viața cetățenilor, a oamenilor, este o valoare în sine, iar noi, cei aleși, suntem datori să o apărăm, să o protejăm prin legile pe care le adoptăm. Constituția garantează dreptul la viață și la integritatea fizică, iar noi trebuie să ne asigurăm de respectarea acestui drept.

Legea Anastasia este concepută să prevină, să limiteze dramele rutiere și să conștientizeze asupra consecințelor punitive ale teribilismului la volan. Votul a fost aproape unanim! Mulțumesc tuturor colegilor care au votat această inițiativă!”, a completat Cazanciuc.

Vezi și: Bombă pe piaţa RCA. Poliţe de asigurare direct din Franţa sau Germania pentru şoferii români