Știri interne

Legea pensiilor 2023. Ce pensie primesc românii care au cotizat doar 10-15 ani la stat

10 Jan, 21:19 • Bocioacă Bianca
Românii care au muncit și au cotizat la stat numai 10-15 ani vor primi pensie la împlinirea vârstei de pensionare. Suma de care vor beneficia reprezintă 40% din salariul minim brut pe țară.
Legea pensiilor 2023. Ce pensie primesc românii care au cotizat doar 10-15 ani la stat

Iată ce pensie vor primi românii care au cotizat la stat doar 10-15 ani. Cei care au această vechime vor primi 40% din salariul minim brut pe țară și 1% pentru fiecare an de vechime. Până la adoptarea acestei legi, nu exista o diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă.

Așadar, persoanele care au o vechime de 12 ani pot ajunge să beneficieze de aceeași sumă ca o persoană care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim, relatează spynews.ro.

„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vogoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

Citește și: Româncele din Italia pot cere pensia pentru limita de vârstă destul de târziu! Cât trebuie să lucreze o îngrijitoare, pentru a putea ieși la pensie

În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă.

Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, potrivit noii legi a pensiilor.

Ce se întâmplă cu cei care primesc pensie de urmaș

Pensia de urmaș a fost revizuită în Parlament, noutatea fiind ajutorul pentru soțul pensionar supraviețuitor. După decesul unuia dintre soți, cel rămas în viață va primi un ajutor de 25% din pensia celui decedat.

„Pensia de urmaș se menține și, în plus față de actualele prevederi, apare o nouă prestație. Este vorba de ajutorul pentru soțul pensionarsupraviețuitor, care va primi 25%ndin pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, potrivit legii.

Citește și: Din 2023, acești salariați vor putea ieși mai repede la pensie. Vezi dacă te încadrezi în prevederile Legii 351/2022