- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Româncele din Italia pot cere pensia pentru limita de vârstă destul de târziu! Cât trebuie să lucreze o îngrijitoare, pentru a putea ieși la pensie

10 Jan, 11:40 • Bumbeneci Diana
O îngrijitoare româncă din Italia trebuie să muncească ani grei pentru a putea ieși la pensie. Pensia pentru limita de vârstă poate fi oferită la o vârstă destul de înaintată.
Româncele din Italia pot cere pensia pentru limita de vârstă destul de târziu! Cât trebuie să lucreze o îngrijitoare, pentru a putea ieși la pensie

O serie de categorii de lucrători din Italia, pot obține pensie cu doar 5 ani de contribuții plătite la sistemul de asigurări sociale, anunță publicația destinată românilor din Italia, Rotalianul. Cu toate acestea însă, pensia pentru limita de vârstă se obține destul de târziu.

La ce vârstă pot ieși la pensie româncele din Italia

Anumiți angajați, printre care și cei care activează în domeniul casnic, precum menajere, bone, asistente familiale, au de îndeplinit cerințe speciale atunci când vine vorba despre dorința de pensionare.  Pensia pentru limită de vârstă și poate fi solicitată numai de persoanele care nu au plătit contribuții înainte de anul 1996.

Mai exact, pensia oferită pentru limită de vârstă, cu 5 ani de contribuții, nu poate fi obținută la orice vârstă și nici măcar la vârsta obișnuită de pensionare care este egală cu 67 de ani atât pentru femei cât și pentru bărbați. Această pensie poate fi primită începând cu vârsta de 71 de ani.

Mai mult, legea din Italia mai prevede că în cazul pensiei de limită pentru cei cu contribuții de 5 ani poate fi solicitată numai de lucrătorii care fac obiectul calculării contribuției totale și care reprezintă un sistem de calcul valabil începând din 1996, pe baza contribuțiilor plătite și a vârstei de pensionare.

Ai mai putea citi și: Românii ar putea rămâne fără pensii în 2023?! Marius Budăi: „Noi trebuie să luăm măsuri, trebuie să fim pro-activi”

pensie badante Italia
pensie badante Italia

Mai pe scurt, pentru a se putea pensiona cu 5 ani de contribuții, lucrătorii casnici nu trebuie să aibă contribuții plătite sau creditate până la data de 31 decembrie 1995.

„Cetățenii români care au lucrat sau lucrează în străinătate vor primi pensie de la statul respectiv pe perioada lucrată, când îndeplinesc condițiile de pensionare din acel stat (vârstă, vechime minimă). Perioada lucrată în străinătate se va cumula cu anii lucrați în România”, mai anunță sursa citată.

Amintim că în țara noastră este nevoie de un stagiu minim de cotizare de cel puțin 15 ani pentru ca o persoană să poată să iasă la pensie atunci când îndeplinește condițiile de vârstă.

Te mai poate interesa și: Moment istoric. Ceapa a atins cel mai ridicat preț din lume! A fost anunțat deja locul în care ceapa e mai scumpă decât carnea de vită

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult