- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legea Pensiilor 2024. Ce se întâmplă cu românii care ar putea primi indemnizații mai mici. Explicațiile date de Marius Budăi

25 Feb, 08:21 • Adrian Popovici
Ministerul Muncii a publicat normele de aplicare pentru legea pensiilor, care urmează să intre în vigoare în luna septembrie. Cu toate acestea, un anumit articol din aceste norme metodologice a generat îngrijorare printre pensionari, sugerând că veniturile lor s-ar putea să nu se bucure, de fapt, de majorările promise.
Legea Pensiilor 2024. Ce se întâmplă cu românii care ar putea primi indemnizații mai mici. Explicațiile date de Marius Budăi

Normele de aplicare din legea pensiilor, programată să intre în vigoare în luna septembrie, au fost aduse la lumină de către Ministerul Muncii. Cu toate acestea, un anumit articol din aceste norme metodologice a stârnit panică printre pensionari, care își exprimă temerea că veniturile lor s-ar putea să nu se bucure, de fapt, de majorările promis de noua lege, după cum arată Antena 3 CNN.

Dezbaterea în jurul recalculării pensiilor a fost alimentată de articolul 125 al normelor de aplicare, care sugerează că veniturile pensionarilor ar putea să scadă. Conform acestui articol, pensiile stabilite conform legislației anterioare intrării în vigoare a noii legi vor fi recalculate automat conform dispozițiilor articolului 155 din lege. În situația în care recalcularea determină un cuantum al pensiei mai mic decât cel deja plătit, se va acorda un cuantum echivalent cu cel obținut în urma recalculării, conform normelor de aplicare. Aceste prevederi din Legea Pensiilor au generat îngrijorare printre pensionari, care se tem că veniturile lor vor suferi o reducere în urma acestui proces.

Articolele din legea pensiilor care îi îngrijorează pe pensionari:

„(1) Pensile stabilite în baza legislației anterioare intrării în vigoare a legii, devenite pensii conform art. 144 din lege, se recalculează din oficiu, potrivit dispozițiilor art. 155 din lege.

(2) În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie, conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării.”

Marius Budăi a vorbit despre legea pensiilor. Foto arhivă
Marius Budăi a vorbit despre legea pensiilor. Foto arhivă

Te-ar putea interesa și: Care sunt pensionarii care vor trebui să meargă la Casa de pensii după recalcularea din septembrie. Anunțul făcut de Marius Budăi

Controversele cauzate de legea pensiilor

Conform unor calcule recente, un pensionar care ar urma să primească 6.000 de lei în conformitate cu legea pensiilor adoptată recent ar rămâne cu pensia sa actuală în cazul în care, pe vechea lege, primea deja 8.000 de lei. Problema intervine în ceea ce privește indexarea pensiilor. Indexarea anuală cu rata inflației se va adăuga pensiei de 6.000 de lei, însă dacă pensia indexată nu va depăși suma deja primită de 8.000 de lei, atunci pensionarul respectiv nu va beneficia de indexare. Cu alte cuvinte, mulți pensionari ar putea să nu mai vadă creșteri ale pensiilor până când suma pe care o primesc conform noii legi nu va depăși cea conform legii vechi.

Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, a adus clarificări cu privire la legea pensiilor. El a declarat că orice afirmație care sugerează o posibilă scădere a pensiilor este incorectă. Budăi a subliniat că nu există nicio situație în care pensiile să fie reduse și a afirmat că are încredere că informațiile pe care le furnizează sunt precise, menționând că are o bună înțelegere a legii, având în vedere că a fost implicat în procesul de elaborare a acesteia. De asemenea, el a menționat că orice interpretare greșită a normelor de aplicare a legii a fost corectată, iar în prezent este clar că nu există nicio prevedere care să permită reducerea pensiilor conform legii.

„Dacă preşedintele Casei de Pensii a făcut o asemenea declaraţie este o declaraţie eronată. Vă spun foarte clar nicio pensie nu o să scadă, absolut nicio pensie nu o să scadă. Şi cred că v-aţi convins că am tot timpul proprietatea a ceea ce spun.

Nu uitați că acea lege am lăsat-o eu gata şi ştiu foarte bine ce este acolo. A fost o interpretare în normele metodologice de aplicare a legii din care a dispărut acel articol 111. S-a reformulat şi se explică foarte clar în normele de aplicare la articolul 125 aliniatul 2 ceea ce scrie şi în lege că nicio pensie nu o să scadă.

Grupele de muncă, încadrarea, plata şi recunoașterea lor se tratează în legea pensiilor, iar încadrarea în condiţii deosebite de muncă nu se face printr-o altă lege prin nişte măsurători, nu prin legea pensiilor”, a adăugat Marius Budăi.

Citește și: Ce români vor ajunge să aibă o pensie mai mică după recalculare! Casele de pensii au primit documentele