- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce români vor ajunge să aibă o pensie mai mică după recalculare! Casele de pensii au primit documentele

23 Feb, 08:19 • Fundeanu Madalina
Recalcularea pensiilor. Ce pensionari riscă să ia mai puțini bani!
Ce români vor ajunge să aibă o pensie mai mică după recalculare! Casele de pensii au primit documentele

În noua Lege a Pensiilor este prevăzută și o a doua recalculare a pensiilor, care va avea un impact mult mai mare decât recalcularea care se finalizează în septembrie 2024. Până în luna septembrie 2024, pensionarii pot aduce la casele de pensii acele „Adeverințe de Brut”. Pe baza acestora, în termen de 6 luni va începe a doua recalculare a pensiilor, potrivit știripesurse.ro.

Important de menționat este că, dacă în urma acestei recalculări, pe baza Adeverinței de Brut, venitul rezultat este mai mic, atunci acesta va rămâne în plată.

Recalcularea pensiilor. Ce pensionari riscă să ia mai puțini bani

„(2) În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării.”, scrie în lege.

Citește și: Detaliile de pe fluturașul de salariu care protejează drepturile angajaților. Țara în care salariații trebuie să păstreze aceste documente 10 ani

pensii
recalcularea pensiilor

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat în ce va consta recalcularea efectuată în baza documentelor depuse de pensionari.

„Aceste componente se află deja la dosarele cetățenilor români, pentru că au făcut parte componentă din dosar. Au fost sporuri care nu au fost cu caracter permanent, care nu făceau parte din Anexa 15, care nu făceau parte din legea 263, nu erau cu caracter permanent și nu erau luate in calcul, dar acele adeverințe sunt depuse acolo.

Majoritatea cetățenilor, cred că în proporție covârșitoare de 99%, au depus documentele de acord global, doar dacă cineva știe că nu a depus la dosar documentul de acord global, a lucrat în acord global și are documentul, trebuie să meargă din proprie inițiativă să le depună”, a mai explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN.

La recalculare se vor lua în calcul şi perioadele de necontributivitate, atunci când persoana în cauză s-a aflat în armată, șomaj sau la facultate.

Pe de altă parte, se vor lua în calcul și primele, sporurile sau orele suplimentare ale angajatului.

„Dumneavoastră nu veţi fi puşi pe drumuri pentru asta. Pentru asta avem, pe de o parte, un plin proces început deja de colegii noştri de la Casele Teritoriale de Pensii de digitalizare a dosarelor de pensii, astfel încât toate dosarele să fie reevaluate, toate informaţiile pensionarilor să fie în sistem, toate acestea să fie scanate şi să avem o arhivă electronică, o bază de date electronică, iar după finalizarea normelor, şi ne dorim să fim gata cât mai rapid, legea prevede 90 de zile pentru elaborarea normelor, dar noi ne străduim să fim gata mai rapid”, a spus și Simona Bucura Oprescu, actualul ministrul al Muncii.

Vezi și: Noile condiții în care poate fi eliberat paşaportul simplu temporar. Ce trebuie să știe românii