- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legumicultorii primesc fonduri de peste 22 de milioane de euro! Ministerul Agriculturii continuă programul prin care acordă sprijin pentru cultivarea legumelor

26 Aug, 13:20 • Constantin Cristina
Ministerul Agriculturii continuă programul prin care acordă sprijin legumicultorilor de peste 22 de milioane de euro pentru cultivarea legumelor în spaţii protejate.
Legumicultorii primesc fonduri de peste 22 de milioane de euro! Ministerul Agriculturii continuă programul prin care acordă sprijin pentru cultivarea legumelor

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) continuă programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru perioada de extrasezon (toamnă-iarnă 2023-2024) a legumicultorilor, fondurile alocate pentru acest sprijin fiind de peste 22 de milioane de euro, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul MADR.

Citește și: Legumicultorii își mută tarabele cu legume și fructe în fața curții

Legumicultorii primesc fonduri de peste 22 de milioane de euro! Ministerul Agriculturii continuă programul prin care acordă sprijin pentru cultivarea legumelor

Așadar, legumicultorii vor beneficia de un ajutor financiar de 1.000 de euro/1.000 mp/beneficiar pentru cultivarea de tomate, ardei gras sau lung, gogoşari, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde în spaţii protejate. Suma totală a schemei de ajutor este în valoare de 109,373 milioane de lei, echivalentul a 22,1 milioane euro, fiind asigurată din bugetul aprobat de Ministerul Agriculturii pe anul 2024.

De asemenea, schema de ajutor se acordă întreprinderilor/întreprinderilor unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate, respectiv: producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, valabil până la 31 decembrie 2024; producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale; producătorilor agricoli persoane juridice, potrivit proiectului.

legumicultori
legumicultori

Pentru a putea beneficia de aceste ajutoare, legumicultorii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii de eligibilitate: să solicite ajutorul de minimis prevăzut de prezenta hotărâre; să utilizeze o suprafaţă cumulată de spaţii protejate de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu una dintre culturile de tomate, ardei gras şi/sau lung şi/sau gogoşar, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde; să marcheze suprafaţa prevăzută, la loc vizibil, cu o placă-indicator, pe care să se găsească inscripţia „Program susţinere legume, perioada 2023-2024”, să obţină producţiile minime corespunzătoare culturii de legume.

Mai mult decât atât, ei trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu legume în spaţiile protejate în anul 2023, să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, să facă dovada obţinerii producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcţie de forma de organizare şi să obţină legume care nu depăşesc conţinutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide.

„Pentru suprafaţa prevăzută de 1000 mp se acceptă o o diferenţă de – 50 mp rezultaţi în urma verificării în teren a suprafeţei cultivate cu legume”, se precizează în proiectul de act normativ.

Cererile vor putea fi depuse în termen de 25 zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern, potrivit proiectului MADR. Valorificarea producţiei se va face în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, iar plăţile se vor efectua după data de 26 februarie 2024.

Alte articole: Legumicultorii sunt profund afectați de creșterea prețurilor provocată de inflație. „Livrăm roşii cherry la 250 de grame, în caserolă, care costă 9,5 lei plus TVA”