- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lidl retrage din magazine un produs contaminat cu o substanță care dăunează sănătății. ANSVSA: Clienții nu trebuie să-l consume

08 Mar, 19:00 • Adrian Popovici
Lidl, unul dintre cei mai importanți retaileri din România, a optat să retragă de la comercializare un produs afectat de contaminare cu o substanță dăunătoare pentru sănătate. Clienții care au achiziționat deja acest produs sunt îndemnați să nu-l consume.
Lidl retrage din magazine un produs contaminat cu o substanță care dăunează sănătății. ANSVSA: Clienții nu trebuie să-l consume

Lidl, unul dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri din România a decis să retragă de pe rafturile sale un produs contaminat cu o substanță periculoasă pentru sănătate. Clienții care au achiziționat deja acest produs sunt atenționați să nu-l consume, transmite Antena 3 CNN.

Conform unui comunicat emis de producătorul Molkerei Gropper GmbH & Co. KG, Lidl a decis să retragă de pe raft produsul „Solevita Smoothie Red Genius, 250mL” – variantă cu fructe roșii, care expiră pe 12 martie 2024. Motivul acestei retrageri este contaminarea produsului cu patulină.

Anunțul producătorului de la care Lidl cumpără acest produs a fost postat pe pagina oficială a Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Molkerei Gropper GmbH & Co. KG a emis o rechemare pentru produsul „Solevita Smoothie Red Genius, 250mL”, cu fructe roșii, care expiră pe 12 martie 2024. Motivul acestei rechemări este contaminarea suc de aronia din produs cu patulină, o micotoxină periculoasă pentru sănătate. Se subliniază că patulina poate cauza simptome precum greață, vărsături și indigestie. Astfel, clienții sunt avertizați să nu consume acest produs și se specifică că acesta a fost comercializat de Lidl.

„Bissingen, 07 martie 2024. Producătorul Molkerei Gropper GmbH & Co. KG recheamă produsul „Solevita Smoothie Red Genius, 250mL”, cu fructe roșii, având data de expirare 12.03.2024.

Produsul la care face referire această rechemare conține suc de aronia, care este contaminat cu patulină.Patulina (micotoxina) este o substanță produsă de mucegaiuri care dăunează sănătății si care poate duce la greață, vărsături și indigestie.

Prin urmare, clienții nu trebuie să consume, sub nicio forma, produsul vizat de această rechemare. Produsul ‘Solevita Smoothie Red Genius, 250mL’ sortimentul cu fructe roșii, a fost vândut de Lidl”, se arată în comunicatul autorităților.

Citește și: Alertă alimentară în magazinele Lidl. Un produs consumat frecvent de români a fost retras de la raft

 

Lidl
Lidl

De ce trebuie evitat acest produs de la Lidl?

Patulina care a fost descoperită în produsele vândute de Lidl este o micotoxină produsă de o varietate de mucegaiuri, în special Aspergillus, Penicillium și Byssochlamys. Adesea găsită în merele și produsele din mere în descompunere, patulina poate apărea, de asemenea, în diverse fructe, cereale și alte alimente mucegăite. Principalele surse alimentare umane de patulină sunt merele și sucul de mere obținut din fructe infectate. Simptomele acute ale intoxicației în cazul animalelor includ leziuni ale ficatului, splinei și rinichilor și toxicitate pentru sistemul imunitar. În cazul oamenilor, au fost raportate greață, tulburări gastrointestinale și vărsături. Patulina este considerată a fi genotoxică, însă nu a fost încă demonstrat un potențial carcinogen.

Citește și: Alertă alimentară la un celebru magazin din România. Dulciurile pentru copii pot conține așchii de metal