- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ligia Deca anunță cel mai sumbru scenariu în cazul amânării examenelor. Profesorii merg pe a doua săptămână de grevă generală. „Dacă va fi nevoie, o vom prelungi”

29 May, 17:19 • Constantin Cristina
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat ce se întâmplă cu anul școlar și cu examenele de Bacalaureat și Evaluarea Națională, în cazul în care profesorii nu opresc greva.
Ligia Deca anunță cel mai sumbru scenariu în cazul amânării examenelor. Profesorii merg pe a doua săptămână de grevă generală. „Dacă va fi nevoie, o vom prelungi”

Intrăm cu viteză în cea de-a doua săptămână de grevă generală, iar se pare că profesorii nu au niciun gând de se opri prea curând. Ligia Deca vine cu un scenariu sumbru, în cazul amânării examenelor naționale, a precizat observator.ro.

Citește și: Guvernul mai dă o lovitură profesorilor aflați în grevă! O nouă Ordonanță de Urgență a fost publicată în Monitorul Oficial

Ligia Deca anunță cel mai sumbru scenariu în cazul amânării examenelor. Profesorii merg pe a doua săptămână de grevă generală

Elevii și părinții sunt cei mai îngrijorați de situația actuală, mai ales cei care se află în anii terminală, deoarece nu au nicio informație concretă despre ceea ce se va întâmpla, dacă riscă să piardă susținerea examenelor din cauza protestelor sau nu.

Ligia Deca, ministrul Educației, a explicat ce se va întâmpla cu situația examenelor și cursului școlar dacă negocierile între sindicate și Guvern nu reușesc să ajungă la un acord comun.

Ligia Deca
Ligia Deca

Aceasta precizează că astăzi, 29 mai 2023, au început înscrierile la Bacalaureat și spune ce se va întâmpla cu examenele naționale.

„Înscrierile la examenul de Bacalaureat încep de astăzi, însă vorbim despre o perioadă de înscriere: 29 mai – 7 iunie. Există timpul necesar pentru a se realiza aceste înscrieri, dar dacă va fi nevoie, o vom prelungi, însă deocamdată avem unități de învățământ unde se poate realiza această înscriere, acolo unde se poate asigura resursa umană în acest sens. Pentru celelalte unități de învățământ, sperăm că protestul se va finaliza cât mai repede și vom rămâne în perioada anunțată care se încheie pe 7 iunie”, e explicat Ligia Deca.

Deca a adăugat și situația mediilor care trebuie să fie încheiate, potrivit calendarului școlar, până la finalul săptămânii în curs.

„Mediile trebuie încheiate, conform calendarului școlar, până la finalul acestei săptămâni. Dacă situația o va impune, putem modifica structura anului școlar pentru cei care sunt în clasa a XII-a sau clasa a XIII-a, în așa fel încât să dăm timpul necesar pentru închidere mediilor cât și pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat. Ministerul Educației va lua toate măsurile astfel încât situația școlară a tuturor elevilor să fie încheiată și să se asigure participarea la examenele naționale. Nu vom lăsa niciun elev fără situație neîncheiată și fără posibilitatea de a da examenele care îi sunt necesare pentru a merge mai departe”, a mai spus ministrul.

Mai mult, ministrul a spus că există o serie de soluții în cazul în care greva nu se opri.

„Există soluții în cazul în care această perioadă se prelungește. Vom prelungi și noi anul școlar. Nu există varianta în care să nu finalizăm anul școlar, să nu se încheie mediile, să nu se desfășoare examenele naționale. Toate se vor desfășura, chiar dacă asta înseamnă prelungirea anului școlar”, a mai spus Ministrul Educației, Ligia Deca.

Alte articole: Bacalaureat 2023. Au început înscrierile, în plină grevă a profesorilor. Cum se completează cererile de înscriere