- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Bacalaureat 2023. Au început înscrierile, în plină grevă a profesorilor. Cum se completează cererile de înscriere

29 May, 14:30 • Bumbeneci Diana
Au început înscrierile pentru Bacalaureat 2023. Cum se completează cererea tip de înscriere.
Bacalaureat 2023. Au început înscrierile, în plină grevă a profesorilor. Cum se completează cererile de înscriere

Înscrierile pentru examenul de Bacalaureat 2023 au început astăzi, 29 mai 2023. Acestea durează până pe 7 iunie 2023, iar cererea-tip de înscriere a fost publicată.

Bacalaureat 2023

Elevii se pot înscrie pentru examenul de Bacalaureat 2023 începând de astăzi. De partea cealaltă, profesorii au intrat în a doua săptămână de grevă generală.

Potrivit unei informări a Ministerului Educaţiei, „directorii unităților de învățământ care pot asigura resursa umană necesară acestui tip de activitate vor comunica părinților și elevilor toate aspectele necesare pentru realizarea înscrierii”.

Cu toate acestea însă, există unele şcoli unde personalul este în grevă, astfel că nu se desfăşoară niciun fel de activitate. Cererea-tip de înscriere la Bacalaureat 2023 poate fi descărcată aici.

Vezi și: Probleme pentru românii care și-au planificat concediul pe litoralul românesc în 2023. Ce se întâmplă la ora actuală cu plajele

Bacalaureat
Bacalaureat

Cum se completează cererea-tip de înscriere la Bacalaureat 2023

În documentul Ministerului Educației se arată că, pentru completarea cererii de înscriere, sunt necesare următoarele etape:

1. Candidații completează partea I a cererii de înscriere;

2. Elevii care solicită recunoașterea/echivalarea unor probe susținute în anii anteriori/sesiunile anterioare completează partea I și partea a II-a din cererea de înscriere;

3. Liceenii care, în cel puțin una dintre clasele a IX-a – a XII-a, au obținut premii individuale la concursuri/olimpiade școlare internaționale, recunoscute de către Ministerul Educației, la o disciplină inclusă în lista disciplinelor de bacalaureat, completează partea I și partea a III-a din fișa-tip;

4. Candidații care au obținut o certificare cu recunoaștere internațională a competențelor lingvistice și care solicită recunoașterea și echivalare acestora cu proba C completează cererea de înscriere, precum și o cerere de recunoaștere și echivalare.

5. Dacă elevii au obținut o certificare cu recunoaștere europeană a competențelor digitale și solicită echivalarea cu proba D, atunci vor completa cererea de înscrierea și o cerere de recunoaștere și echivalare.

6. Liceenii care au obținut, ulterior datei de 15 septembrie 2020, unul dintre certificatele ECDL completează cererea de înscriere și cererea de recunoaștere și echivalare de mai jos, care este aprobată în urma validării digitale a certificatului.

Calendarul modificat al examenului de Bacalaureat 2023

29 mai – 7 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen;
2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a;
12—14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A;
14—15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B;
14—16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale — proba D;
19—21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C;
26 iunie 2023: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă;
27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă;
28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă;
29 iunie 2023: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă;
3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00;
4—6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor;
7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale.

Vezi și: Începe programul Litoralul pentru toți! Cum poți avea parte de tarife începând cu 52 de lei

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult