- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ligia Deca, soluția pentru criza învățământului românesc! „Este important ca profesorii să fie pregătiţi pentru tot ceea ce presupune predarea la clasă”

01 May, 09:16 • Constantin Cristina
Ministrul Educației, Ligia Deca a anunțat soluția pe care o ia în considerare cu privire la pregătirea profesorilor în mediul școlar. Iată care este măsura propusă de ministru.
Ligia Deca, soluția pentru criza învățământului românesc! „Este important ca profesorii să fie pregătiţi pentru tot ceea ce presupune predarea la clasă”

Ligia Deca, ministrul Educației, vine cu propunerea unei soluții care vizează toți profesorii din mediul școlar. Aceasta a transmis că este important ca toate cadrele didactice să fie pregătite pentru tot ceea ce înseamnă predare la clasă, a informat stiripesurse.ro.

Citește și: Profesorii au în plan să blocheze anul școlar. „Solicitările au rămas fără rezolvare, iar Executivul intenţionează să ia decizii cu impact negativ suplimentar pentru angajaţii din învăţământ”

Așadar, soluția propusă de ministru este normalizarea masteratului didactic și punerea accentului pe învățare practică, la clasă. Însă nu este un master obișnuit, mai exact va fi un master cu pregătire practică de 80%.

Ligia Deca, soluția pentru criza învățământului românesc

„Cadrele didactice au menirea să ghideze elevii pentru a-şi găsi propriul drum de urmat în viaţă. De aceea, este important ca profesorii să fie pregătiţi pentru tot ceea ce presupune predarea la clasă – de la rezolvarea problemelor şi managementul emoţiilor până la integrarea noilor tehnologii în metodele de predare”, a scris Ligia Deca pe Facebook.

„Vom generaliza masteratul didactic, dar nu în forma pe care o ştim astăzi. Vorbim despre un masterat didactic care include 80% practică. În cadrul acestuia, vom acorda o bursă lunară egală cu salariul mediu brut, adică cu salariul unui debutant, indiferent dacă cineva a parcurs deja un alt masterat sau dacă va intenţiona să o facă în viitor”, a precizat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

Mai mult, Ligia Deca a sesizat că este nevoie de o „intervenție sistemică” pentru creșterea nivelului de literație la elevii din România.

Ligia Deca, ministrul Educației
Ligia Deca, ministrul Educației

În urma conferienței de presă la care a participat și ministrul Educației, pentru lansarea Raportului Național de Literație, ediția 2023, desfășurtă la Sala Symposium a Bibliotecii Naționale a României, s-a constatat prin intermediul unui document că gradul de alfabetizare pentru elevii români cu vârsta între 6-14 ani este scăzut. Mai exatc, 42% dintre elevi afându-se în zona de „nefuncțional”, 47% în zona de „minim funcțional” și doar 11% în zona „funcțional”.

De asemenea, Ligia Deca a vorbit despre riscul unor greve care să blocheze anul școlar. Oficialul susține că Ministerul este de partea profesorilor în demersul lor de salarizare decentă și susține că împreună cu sindicatele profesorilor se vor găsi „soluţiile necesare” pentru ca anul şcolar să fie încheiat „în condiţii bune”, anunță Agerpres.

„Eu am mare încredere că se vor găsi soluţiile necesare pentru ca anul şcolar să fie încheiat în condiţii bune. Am ţinut legătura constant cu liderii federaţiilor sindicale. De asemenea, împreună cu ei, noi am elaborat o serie de propuneri de grile de salarizare în conformitate cu principiul ca salariul debutantului, baza salarizării, este salariul mediu pe economie. Le-am transmis către Ministerul Muncii, care este acum în proces de realizare a legii salarizării unice”, a spus Deca, la Biblioteca Naţională a României, conform sursei citate.

Alte articole: Deși elevii sunt pregătiți din ce în ce mai slab, profesorii au ieșit din nou în stradă! Protestatarii cer salarii mai mari