- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lista magazinelor unde pot fi folosite cardurile cu primele pentru carieră didactică „va fi publică imediat ce cardurile vor fi încărcate”

26 Oct, 15:04 • Russo George
Guvernul a adoptat în şedinţa din 20 octombrie Ordonanţa de urgenţă referitoare la primele anuale pentru cadrele didactice şi nedidactice din educaţie, iar purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat la acea dată că deja s-a început distribuirea şi încărcarea acestora, care ar fi trebuit să dureze şapte zile.
Lista magazinelor unde pot fi folosite cardurile cu primele pentru carieră didactică va fi publică imediat ce cardurile vor fi încărcate

Lista cu magazinele unde pot fi folosite cardurile cu prima de carieră didactică va fi publicată abia dupa ce banii vor fi viraţi în conturi. Precizarea apare într-o informare semnată de preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, şi trimisă membrilor de sindicat din ţară.

Potrivit Ministerului Educaţiei, începând cu această toamnă, vor fi acordate următoarele prime:

– Prima de carieră didactică (1.500 de lei) pentru personalul didactic şi didactic auxiliar aflat în activitate în anul şcolar 2022-2023 în învăţământul preuniversitar şi cel universitar de stat;

– Prima de carieră profesională (500 de lei) pentru personalul nedidactic aflat în activitate în anul şcolar 2022-2023 în învăţământul preuniversitar şi cel universitar de stat.

Potrivit informarii, sindicatele s-au intalnit, marti, la sediul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene cu ministrul Adrian Caciu si cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Educatiei, Sorin Ion, pentru o discutie vizavi de conditiile de acordare a primelor pentru cariera didactica, respectiv a primelor pentru cariera profesionala.
„In urma intalnirii, au reiesit urmatoarele:
Ministerul Educatiei va elabora un ghid privind cheltuirea banilor si decontarea lor;
Persoanele omise in prima etapa vor primi cardurile imediat ce Ministerul Educatiei va trimite la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene documentul cu acestea;
Cardurile vor fi incarcate doar dupa ce vor ajunge in posesia angajatilor. (Este important ca unitatile de invatamant sa distribuie cat mai rapid aceste carduri, iar angajatii sa semneze pentru primirea lor);
Lista cu firmele de la care se pot face achizitii va fi publica imediat ce cardurile vor fi incarcate”, se arata in informarea de la liderul de sindicat, publicată de Portalinvatamant.
Astazi, la Ministerul Educatiei va avea loc o noua intalnire tehnica pentru a se discuta ghidul pentru cheltuirea acestor fonduri.

Ce pot cumpăra profesorii cu prima de carieră didactică

Conform Ordonantei de urgenta nr. 58/2023, prima de cariera didactica are o valoare nominala de 1.500 lei net care se deconteaza din fonduri externe nerambursabile pentru urmatoarele categorii principale de cheltuieli, doar pe teritoriul Romaniei:
a) cheltuieli privind cursurile de pregatire profesionala, precum si alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
b) cheltuieli pentru echipamente IT;
c) cheltuieli privind carti de specialitate, precum si alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
d) un procent de pana la 30% din valoarea nominala a primei de cariera didactica pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.
Prin urmare, suma de 1.500 de lei care va fi incarcata pe cardurile cu prima de cariera didactica trebuie folosita astfel:
– 70% pentru cheltuieli pentru cursurile de pregatire profesionala, echipamente IT, carti de specialitate, precum si alte categorii de cheltuieli asimilate acestora.
– 30% pentru „achizitionarea oricaror produse/servicii care deriva din desfasurarea activitatilor didactice pentru acoperirea nevoilor specifice ale profesorilor.
Citeşte şi: Secretarul de stat, Cristian Vasilcoiu, face ultimele declarații în Ministerul Muncii. Salariul minim pe economie va crește!