- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

LIVE. Iohannis, mesaj de la Strasbourg pentru milioane de români! „Apartenența deplină a României la Spațiul Schengen”

07 Feb, 12:34 • Bumbeneci Diana
Klaus Iohannis dezbate chiar acum discuțiile purtate cu Roberta Metsola: 'Apartenența deplină a României la Spațiul Schengen va întări considerabil UE'
LIVE. Iohannis, mesaj de la Strasbourg pentru milioane de români! „Apartenența deplină a României la Spațiul Schengen”

Președintele

Klaus Iohannis a declarat, în cursul zilei de miercuri, la Strasbourg, că una dintre temele de discuție cu președinta Parlamentului European Roberta Metsola a fost aderarea României la Spațiul Schengen. Președintele promite că Schengen este doar o chestiune de timp.

Klaus Iohannis, mesaj pentru români

„Întotdeauna avem discuții foarte bune și evident i-am mulțumit pentru sprijinul constant și ferm pentru obiectivul nostru, al românilor, de a intra în Spațiul Schengen. Apartenența deplină a României la Spațiul Schengen, inclusiv cu frontierele terestre cât mai curând, va întări considerabil UE și securitatea UE și va înlesni coeziunea și cooperarea dintre noi”, a spus Iohannis.

O altă temă de discuție a vizat alegerile europarlamentare. „Ne pregătim pentru decizii pe termen lung pentru viitorul nostru ca UE, inclusiv adoptarea noii agende strategici. Vorbim de extinderea UE, despre gestionarea migrației, stimularea competitivității sau întărirea pieței interne. Pe scurt, demersuri care să ne consolideze UE intern și extern și foarte important, după părerea mea, să consolideze rolul global al UE. Am apreciat foarte mult eforturile doamnei președinte de reformare a Parlamentului European prin măsuri ferme, clare, curajoase, de creștere a transparenței, a responsabilității și a integrității”, a mai spus Klaus Iohannis.

Seria de dezbateri „This is Europe” din cadrul Parlamentului European a fost demarată în 2022, la scurt timp după declanşarea războiului împotriva Ucrainei. În perioada 2022 – 2023, s-au desfăşurat 12 astfel de reuniuni cu lideri europeni, scopul fiind acela de a reafirma valorile europene şi unitatea, de a consolida dezbaterea democratică pe teme de actualitate şi de a genera o viziune consistentă privind viitorul proiectului european.

În octombrie 2018, preşedintele României a susţinut un discurs în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European privind viitorul Europei. Acum, oficialul vorbește din postura de potențial viitor lider al UE, având în vedere faptul că mandatul său de președinte este pe cale de a lua sfârșit în 2024, iar în spațiul public se vehiculează că președintele va ocupa o funcție de conducere în cadrul C.E.

Vezi și: Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu ambasadorii statelor UE la Bucureşti pentru dezbaterile Schengen. „Am reiterat solicitarea de a clarifica aderarea completă”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult