- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

LIVE. Marius Budăi și-a dat demisia din funcția de ministru al Muncii. Primele declarații oficiale de la Guvern. Ciolacu: „Este un gest de onoare pentru care îi mulțumesc”

13 Jul, 11:04 • Bumbeneci Diana
Ministrul Muncii, Marius Budăi, și-a dat demisia pe fondul scandalului privind azilele groazei din România. Se fac declarații oficiale în acest moment în situația momentului.
LIVE. Marius Budăi și-a dat demisia din funcția de ministru al Muncii. Primele declarații oficiale de la Guvern. Ciolacu: „Este un gest de onoare pentru care îi mulțumesc”

Marius Budăi (PSD), ministrul Muncii, a demisionat joi din funcție ca urmare a scandalului azilelor de bătrâni din Ilfov, scandal care a dus la un fenomen național în care s-au dat cărțile pe față și s-au descoperit mai multe azile ale groazei în diverse locuri din România.

Budăi și Gabriela Firea, ministrul Familiei, sunt considerați în interiorul PSD drept principali responsabili politici pentru scandalul care provoacă mari probleme de imagne pentru partid.

Gestul ar veni pe fondul dosarului deschis de DNA, care vizează modul în care instituțiile din subordinea Ministerului Muncii și-au făcut datoria în scandalul azilelor.

Budăi are în subordine mai multe instituții de verificare și control acuzate că nu au verificat modul în care azilele din Voluntari i-au tratat pe bătrâni.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Ai mai putea citi și: Caz ireal! Bătrânii dintr-un azil din Argeș mâncau carne tocată expirată din 2022

Am văzut dezvăluiri care denotă că nu mai există empatie. Am avut azi dimineață o discuție cu domnul Marius Budăi care m-a anunțat despre decizia de a depune demisia. Este un gest de onoare pentru care îi mulțumesc. Aceasta este reacția firească într-un asemenea moment de criză. Nu cred că amendând pentru că ai găsit trei lămâi mucegăite va aduce o schimbare”, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

Ministrul Cătălin Predoiu vorbește despre controalele făcute la cele 1100 de azile din România.

„La nivelul Municipiului București și la nivelul celor 41 de județe s-au efectuat controale ale echipelor de control. O dată statistică relevantă cred că este aceea potrivit căreia au fost licențiate 5197 servicii sociale, din care 2812 în sistem public și 2118 în sistem privat. 1037 unități au fost evaluate, dar suplimentar au fost descoperite fără licență alte 24 de centre care funcționau ilegal. În urma verificărilor, din toate cele 1037 au fost dispuse măsuri complementare, 43 de suspendare, 7 retragere autorizație sanitară și 6 centre au fost închise.

Au fost evaluate 13.144 de persoane, dintre care 144 au necesitat mutarea de urgentă. Au fost aplicate amenzi în valoare de 10 milioane de lei. 1259 de reprezentanți au verificat zilnic azilele. Toate aceste date vor fi comunicate la nivel județean și național și va fi făcută o nouă comunicare completă cu ocazia finalizării”, a completat ministrul.

Marcel Ciolacu a transmis că săptămâna viitoare se vor finaliza controalele. Acesta va apela la alt ajutor pentru schimbarea situației din azilele aflate pe teritoriul țării.

„În această funcție și nu numai este nevoie de oameni pricepuți din zona asociațiilor ONG, Este evident că și în această zonă sunt sute de ONG și firme private care își fac treaba cu profesionalism și dedicare, așa cum și la statul român sunt funcționari cinstiți și empatici”, a completat premierul Ciolacu. 

După finalizarea ședinței de Guvern, ministrul Muncii, Marius Budăi, este oficial demisionat din funcția de conducere. Urmează ca partidele să facă o nouă propunere cu privire la persoana care să preia conducerea de la Ministerul Muncii.

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult