- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură de proporții pentru Capitala României. În această iarnă, oamenii ar putea rămâne complet fără căldură și apă caldă

05 Nov, 18:41 • Bumbeneci Diana
Din cauza unor datorii uriașe, compania de termoficare ar putea lăsa bucureștenii fără apă și căldură. Acest lucru s-ar putea întâmpla iarna aceasta.
Lovitură de proporții pentru Capitala României. În această iarnă, oamenii ar putea rămâne complet fără căldură și apă caldă

Compania de termoficare din București e la un pas de executare silită. S-a ajuns la această situație din cauza unor datorii de peste jumătate de miliard de lei. Astfel, bucureștenii riscă să rămână fără căldură și apă caldă, în plin sezon rece.

Bucureștenii riscă să rămână fără căldură și apă caldă

Situația este una fără precedent, atrage atenția Termoenergetica într-o scrisoare trimisă Primăriei și Consiliului General, obținută de Digi24 și publicată inițial de Hotnews.ro.

Se pare că sunt șanse foarte mari să se ajungă la insolvență, iar asta pune în pericol furnizarea energiei termice în București, în plin sezon rece.

Ai mai putea citi și: Premierul Ciucă, declarații despre pensii și salarii, după finalul vizitei la Bruxelles. „Să ne ducem în creșterea pensiilor cu 15%, dacă se poate cu mai mult de 15% și cu salariul minim la 3.000 lei”

Apa calda
Apa calda

Oamenii nici nu au apucat să se bucure de srviciile de la compania de termoficare, deoarece multiplele avarii ale sistemului la care abia au început lucrările de reabilitare lasă, periodic, sute de blocuri fără apă caldă și căldură. Pentru a doua oară în nici o jumătate de an, Termoenergetica cere în scris administrației locale să găsească o soluție pentru a evita intrarea în insolvență:

Dorim să atragem atenţia asupra necesităţii de a se interveni la nivel guvernamental, în contextul în care PMB nu dispune de resursele financiare pentru a susține funcționarea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică a Bucureștiului pentru sezonul de iarnă 2022 – 2023, pentru a evita consecințele negative ale imposibilităţii de a asigura agentul termic pe durata acestei ierni„.

În scrisoarea transmisă, Termoenergetica mai oferă informații despre imposibilitatea de a-și achita datoriile, care se apropie de 800 de milioane de lei, și informează Primăria și Consiliul despre trei titluri executorii obținute de ELCEN pentru ceva mai bine de 500 de milioane de lei.

Se pare că o mare parte din datorie este din sumele pe care compania de termoficare le are de recuperat chiar de la administrația locală. Este vorba aici despre o serie de subvenții de peste 140 de milioane de lei și pierderi din rețea din ultimii doi ani, de peste 550 de milioane de lei.

Mai mult, o altă problemă destul de serioasă este dată de menținerea prețului la termoficare pentru populație de anul acesta, anunțată de edilul Capitalei, deși gigacaloria s-a scumpit din nou. Nicușor Dan, primarul general al Capitalei:

Din acești 1.150 de lei, cetățenii, bucureștenii vor plăti 350 și PMB 800 în lunile care urmează”, mai spune edilul.

De partea cealaltă, Termoenergetica a mai transmis că bugetul alocat de municipalitate pentru subvenția majorată, aproape un miliard de lei, ar trebui crescut cu 50% pentru a nu acumula și mai multe datorii.

Lovitură de proporții pentru Capitala României. În această iarnă, oamenii ar putea rămâne complet fără căldură și apă caldă

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult