- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură din partea OMV! Prețul benzinei și al motorinei majorat de 2 ori în ultimele 4 zile

17 Jan, 10:13 • Cornel Ghimeșan
OMV a majorat astăzi pentru a doua oară în ultimele 4 zile prețul benzinei și al motorinei. Fiind liderul pieței de distribuție, compania austriacă este prima care operează majorările, fiind urmată ulterior și de restul benzinăriilor.
Lovitură din partea OMV! Prețul benzinei și al motorinei majorat de 2 ori în ultimele 4 zile

Prețul carburanților se majorează pentru a două oară în ultimele 4 zile. OMV Petrom, lider de piață în România în ceea ce privește distribuția carburanților, a crescut prețul benzinei și al motorinei cu 5 bani pe litru, din cauza aprecieri cotațiilor internaționale ale produselor petroliere din ultimele 2 săptămâni. Odată cu această majorare, prețurile se apropie de nivelul înregistrat în data de 7 decembrie. Diferența este, însă, că la acel moment era aplicată reducerea de 50 de bani, hotărâtă de Guvern.  Începutul acestui an a fost marcat de renunțarea la această compensație.

Alte articole: Mircea Badea ironizează controlul ANAF la OMV: „De populisme de-astea penibile îmi e jenă rău! Deci știrea asta pute a brânză de burduf.”

Așa cum se întâmplă de obicei, restul companiilor din industrie se vor alinia, în următoarele ore, la majorarea OMV-ului, care este lider de piață. Și sămbătă OMV a efectuat o altă majorare, prima din an, după cea din seara de Revelion. Și motorina și benzina au suferit modificări de preț, respectiv cu 5 bani/litru. Câteva ore mai târziu, benzinăriile Lukoil și Mol au operat aceeași scumpire.

Austriecii de la OMV dictează prețul benzinei în România

În urma majorărilor efectuate marți, prețul benzinei standard din stațiile Petrom din București a ajuns la 6,34-6,40 lei, iar cel al motorinei standard, la 7,55-7,58 lei/l, iar în stațiile OMV la 6,45-6,49 lei/l, respectiv 7,63-7,66 lei/l. Prețurile din stațiile Petrom sunt în prezent cu 5 bani mai ridicate decât cele din stațiile Lukoil. MOL a majorat sâmbătă seara, după ora 19:00, cu 5 bani/l atât benzina, cât și motorina, prețurile situându-se cu 6 bani/l sub cele din stațiile OMV, ajungând 6,39-6,44 lei/l, respectiv 7,57-7,61 lei/l.

Prima companie care a micșorat prețul cu 5 bani/litru, în urmă cu 10 zile, a fost Lukoil, asta după după majorările de 36 de bani, respectiv 38 de bani efectuate în prima zi a anului, ca urmare a deciziei Guvernului de a renunța la reducerea de 50 de bani/l, dar și a celei a Ministerului de Finanțe, care a hotărât majorarea nivelul accizelor stabilite de Parlament la nivelul minim dintr-o directivă UE. A fost prima dată în ultimul timp, cel puțin de la declanșarea războiului din Ucraina, când inițiativa schimbării prețurilor nu aparține liderului pieței, OMV Petrom.  În mod normal, compania austriacă este prima care efectuează modificări de prețuri.

OMV scumpește benzina și motorina
OMV scumpește benzina și motorina

Aceste scumpiri se datorează faptului că prețul petrolului Brent a înregistrat scumpiri în ultimele 2 săptămâni pe piețele internaționale, ajungând de la un nivel de 77,8 dolari/baril  la unul de 84,7 dolari/baril. Prețurile petrolului au urcat vineri cu aproximativ un dolar pe baril și au înregistrat cea mai mare creștere săptămânală din octombrie, în condițiile în care dolarul american a scăzut la un minim al ultimelor șapte luni.

Totodată, importurile de produse petroliere rusești pe cale maritimă vor fi interzise de Uniunea Europeană începând cu data de 5 februarie 2023, iar traderii europeni înceracă să își umple tancurile petroliere cu motorină rusească, anticipând o modificare a rutelor globale de aprovizionare și la majorarea volatilității prețurilor.

Citește și: Amenzi până la 3000 de lei pentru șoferi. Cine încalcă aceste reguli va fi bun de plată

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult