- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură pentru fumători. Ce urmează să se întâmple din 2023

28 Nov, 08:36 • Bumbeneci Diana
Se iau noi decizii drastice pentru fumători. Începând cu anul următor, prețurile pentru un pachet de țigări vor fi mai mari.
Lovitură pentru fumători. Ce urmează să se întâmple din 2023

Vești noi pentru fumători. Se scumpesc ţigările din 2023, iar cele electronice. Mai mult, acele țigări care eliberează nicotină sub formă de vapori, vor fi taxate pentru prima dată la nivelul întregii Uniuni Europene.

Potrivit unui proiect al Comisiei Europene, accizele se vor dubla, de la 1,8 euro pentru un pachet de 20 de țigarete, la 3,6 euro, potrivit Financial Times.

Scumpirile vor afecta în principal Europa de Est, unde un pachet poate costa sub trei euro. Pentru țigările electronice cu nicotină, planul este ca accizele să varieze pornind de la 20%, în funcție de cât de puternice sunt.

Citește și: Crăciun 2022. Cum va fi vremea până pe 26 decembrie. Meteorologii au schimbat prognoza

Tot mai mulți fumători, de la un an la altul

Potrivit statisticilor publicate în revista medicală The Lancet, numărul fumătorilor activi a crescut în în ultimii ani la 1,14 miliarde (1.140.000.000) de persoane, de la 967 de milioane de fumători câți erau în 2012 și numărul este în creștere. Mai mult, sunt estimate 1,3 miliarde de persoane dependente de tutun până în 2025.

țigări la prețuri noi pentru fumători.
țigări la prețuri noi pentru fumători.

În acest context, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) o numește „epidemia de tutun”, care ucide 8 milioane de persoane în fiecare an, în același timp având un efect devastator și asupra bugetului personal sau al familiei, golind considerabil portofelele fumătorilor.

Conform statisticilor, unu din cinci români fumează. Se pare că ponderea este mai mare în rândul băr­baților (22%), decât în rândul femeilor (18,9%), arată o analiză a companiei de cercetare de piaţă Euromonitor. La nivel mondial Ro­mânia se află aproape de coada clasamentului, mult departe de maximele înregistrate de Grecia sau Polonia.

„În Grecia şi Polonia circa 40% din populaţie consumă în 2020 cel puţin un produs pe bază de nicotină pe zi, cele două fiind ţările cu cea mai mare pondere de fumători la nivel mondial. La polul opus se găsesc Israel şi Japonia cu doar 19% din populaţie care e fumătoare”, au precizat analiştii studiului Nicotine Survey.

Ai mai putea citi și: FOTO! S-a deschis Târgul de Crăciun din Drumul Taberei. Organizare ca la Untold, preturi de Viena! Cât plătesc bucureștenii pentru o porție de falafel, un cozonac sau alte produse „tradiționale”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult