- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură pentru milioane de salariați. Au fost anunțați românii care nu vor mai primi sporuri. Ministrul Muncii: „Au gândit că timpul trece, leafa merge”

24 Jul, 12:33 • Bumbeneci Diana
Mai mulți angajați din România riscă să nu mai primească bani pentru sporuri. Simona Bucura Oprescu, Ministrul Muncii, a făcut noi declarații în acest sens.
Lovitură pentru milioane de salariați. Au fost anunțați românii care nu vor mai primi sporuri. Ministrul Muncii: „Au gândit că timpul trece, leafa merge”

Simona Bucura Oprescu, noul ministru al Muncii, anunță o serie de schimbări majore pentru anumiți angajați din sistemul public.  Ministrul Muncii este de părere că anumite sporuri și bonusuri ale bugetarilor ar putea fi tăiate, iar angajații de la stat ar putea câștiga în funcție de performanță, în acest sens ajungând și mai mulți bani la bugetul țării, mai ales pe timpul crizei financiare.

Mai mulți angajați din România riscă să rămână fără sporuri

În acest sens, veniturile angajaților de la stat vor fi compuse dintr-o componentă fixă și una variabilă, potrivit proiectului aflat în lucru la Ministerul Muncii. Draft-ul de lege mai arată că anumite sporuri vor dispărea, în timp se plata se va face în funcție de performanță.

„Ne gândim să condiționăm venitul de performanța pe care angajatul o are. În sistemul bugetar este prima data când se pune această problemă. Este partea care va aduce cel mai mult plus României.

Unii angajați poate că și-au pierdut motivația, poate au gândit că timpul trece, leafa merge. Nu e suficient să câștigi un concurs să continui să lucrezi acolo, să ai spor de vechime. Trebuie sa faci mai mult, sa fii eficient, sa fii ce trebuie în sensul livrării serviciilor și astfel venim cu componenta de performanță, formula o anunțăm curând”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, la România TV.

Potrivit noului proiect de lege, niciun salariu de bază de la stat nu va mai fi mai mare decât cel al președintelui. Datele oficiale arată că 13.500 de bugetari primesc, la această oră, peste 12.000 de lei.

Totodată, la stat există peste 50 de tipuri de sporuri. De la cel pentru condiţii grele de muncă sau suprasolicitare neuropsihică, la spor pentru munca în ture, spor pentru gestionarea informațiilor clasificate sau pentru păstrarea confidențialității. Acesta este poate și motivul pentru care salariile bugetarilor sunt net superioare celor din mediul privat.

Ai mai putea citi: Automobilul românesc, comoară pe cale de dispariție. Povestea lui Mihai Olar, rădăuțeanul care a salvat de la fier vechi o Dacia 1300. „Darul mai departe unei persoane care nu caută să se îmbogățească de pe urma moștenirii”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult