- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură pentru parlamentari! Și-ar putea lua adio de la zilele libere

10 May, 10:42 • Bumbeneci Diana
Parlamentarii ar putea fi chemați la muncă din vacanța de vară. Aceștia vor avea de rezolvat mai multe situații de criză.
Lovitură pentru parlamentari! Și-ar putea lua adio de la zilele libere

Parlamentarii intră oficial în vacanța de vară de la 1 iulie, însă aceștia ar putea fi chemați din nou la muncă. Reprezentanții Parlamentului vor fi chemați într-o ședință extraordinară. Coaliția de guvernare are o serie de restanțe prioritare în PNRR.

Parlamentarii nu se vor putea bucura de zilele libere

Principalele teme pentru care aleșii ar putea reveni la muncă sunt proiectul legii pensiilor speciale, respectiv proiectul pensiilor publice. Potrivit agendei, pentru acesta din urmă coaliția de guvernare trebuia să aibă deja un proiect de lege gata adoptat până la 31 martie 2023, principalul responsabil fiind ministerul Muncii.

Cât despre proiectul pensiilor speciale, care reprezintă unul dintre cele mai importante jaloane pentru ca românia să poată accesa banii din PNRR, și care de mai bine de o lună se află la sertar.

parlamentari
parlamentari

Te mai poate interesa: Cât câștigă un îngrijitor de clădiri în 2023. Salariul său este destul de accesibil

Oficialul a mai transmis și că dacă până la finalul mandatului său de la Cameră nu se încheie raportul Băncii Mondiale, atunci, în calitate de premier, poate veni cu o lege de asumare a răspunderii în Parlament. De cealaltă parte, premierul Nicolae Ciucă a dat de înțeles că asumarea răspunderii ar trebui să fie ultima variantă și că reforma pensiilor speciale reprezintă o „chestiune de responsabilitate pe care și-o asumă cu toții”.

USR: Asumarea este neconstituționalăLiderul USR, Cătălin Drulă, avertizează că asumarea răspunderii pe reforma pensiilor speciale, cum anunță Marcel Ciolacu, este neconstituţională. Liderul opoziției amintește că PSD și PNL au mai făcut în 2020 un proiect de eliminare a pensiilor speciale neconstituțional, doar „pentru a mima” această reformă.

„În mod sigur, referitor la pensiile parlamentarilor un astfel de demers de asumare a răspunderii ar fi neconstituţional. Pensiile parlamentarilor sunt prevăzute în Statutul deputaţilor şi senatorilor, care este o lege adoptată în Cameră comună şi trebuie obligatoriu eliminarea acelui capitol XI din statut făcută în plen comun. Deci aici este pur şi simplu o chestiune de voinţă politică. De un an de zile Marcel Ciolacu face scut pentru pensiile speciale parlamentarilor. Dacă există voinţă politică, facem majoritate cu domnul Ciolacu, nu-i problemă să eliminăm pensiile, că văd că se tot ascunde – îi trebuie asumarea răspunderii – zici că e într-o situaţie de minoritate”, a declarat președintele USR.

Vezi și: Inginer customer support, jobul cu un salariu de aproape 2.000 de euro pe lună. Cum poți obține aceste venituri

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult