- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură pentru Poșta Română! Brokerul de asigurări al poștei a intrat în insolvență „Reactivarea entității nu a reprezentat o prioritate pentru companie”

02 May, 14:36 • Constantin Cristina
Brokerul de asigurări, Poșta Română a intrat în procedura de insolvență, după ce în urmă cu 4 ani de compania a cerut insolvența propriului broker, însă instanța a refuzat solicitarea.
Lovitură pentru Poșta Română! Brokerul de asigurări al poștei a intrat în insolvență „Reactivarea entității nu a reprezentat o prioritate pentru companie”

Poșta Română Broker de Asigurare (PRBA) a intrat în procedura de insolvență, după ce a fost acceptată o cerere depusă de firma Roel SRL București, care a solicitat recuperarea unei creanțe în sumă de 77.671 lei, a menționat profit.ro.

Citește și: Poșta Română adoptă un proiect unic în țară! Va fi primul oficiu poștal adaptat conform persoanelor nevăzătoare

Poșta Română Broker de Asigurare (PRBA) a intrat în insolvență

Această decizie a fost atacată cu apel de către broker, controlat integral de Poșta Română. Cu toate astea, compania a cerut insolvența propriului broker în urmă cu 4 ani. Astfel, la solicitarea companiei, a transmis o cerere de repunere în termen, ulterior rămâne decizia luată de judecată, dacă se acceptă insolvența sau nu.

„În privința debitorului Poștei Română Broker de Asigurare, vă putem spune că problemele financiare ale acestuia nu sunt unele recente, ele trenând de mai mulți ani. Până în momentul de față, reactivarea entității Poșta Română Broker de Asigurare nu a reprezentat o prioritate pentru Compania Națională Poșta Română; aceasta poate fi reactivată în măsura în care va exista un interes din partea companiei în acest sens”, scrie în răspuns.

La o lună după ce a primit autorizația de funcționare de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), PRBA și-a început activitatea în octombrie 2014, deși era înființată în 2013.

Când și-a început activitatea, reprezentanții companiei și fostului Minister al Comunicațiilor, acționarul majoritar al operatorului național poștal erau foarte siguri că totul va merge strună și că PRBA va deveni liderul pieței în următoarele 12 luni.

Cine sunt noii directori de la Poșta Română?
Cine sunt noii directori de la Poșta Română?

„Vrem să ajungem cel mai mare broker de asigurare în următoarele 12 luni. Avem 12.000 de factori poștali care vor asigura distribuția polițelor”, a declarat fostul director general al companiei Alexandru Petrescu, la conferința dedicată lansării brokerului, în octombrie 2014.

Brokerul nu a avut o activitate deloc profitabilă în perioada 2014-2018 și a înregistrat pierderi de peste 4 milioane de lei. Așa că, magistrații au respins cererea inițială în mai 2019 și oficial respinsă de judecată a fost în noiembrie 2019.

„Poșta Română Broker de Asigurare a înregistrat pierderi operaționale în mai multe exerciții financiare consecutive. Din aceste considerente, s-a constituit o ajustare pentru pierderea de valoare a investiției în subsidiară, egală cu capitalul social investit. În anul 2019 a fost deschisă procedura de insolvență pentru suma de 2.052.443 lei datorată de PRBA către Poșta Română. (…) Cererea de insolvență a fost respinsă”, scrie în raportul pe anul 2019 al Poștei Române.

Cu afaceri anuale de peste un miliard de lei, Poșta Română are ca acționari Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării (MCID) – 93,75% din acțiuni și Fondul Proprietatea, cu o participație de 6,25%. Poșta este cel mai mare operator local de profil, are peste 24.000 salariați și o rețea teritorială de peste 5.600 de unități.

Alte articole: Companiile aflate în insolvență își vor putea relua activitatea. Guvernul modifică Legea minelor