- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură pentru români. Ce va face ANAF, cu datornicii din 2022

07 Oct, 14:30 • Bumbeneci Diana
ANAF a decis să publice lista companiilor care au rămas cu datorii în T2 2022 (perioada iulie – septembrie 2022). Prin această listă, românii vor putea afla dacă lucrează la instituții datornice.
Lovitură pentru români. Ce va face ANAF, cu datornicii din 2022

ANAF

declară război datornicilor. Începând cu această lună, instituția va da publicității „lista rușinii”. Iată cum poți afla dacă lucrezi la o companie cu datorii.

ANAF publică lista datornicilor

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va publica în această lună lista cu datornicii care nu şi-au plătit obligațiile fiscale în T3 2022. Lista va fi publicată, conform legislației în vigoare.

Pe lista rușinii sunt incluse firmele care nu şi-au achitat obligațiile fiscale către Fisc în T3 2022. Această listă este legală și este aprobată de Ordinului Ministerului Finanțelor Publice nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligații.

Obligațiile fiscale pentru T2 2022 reprezintă datoriile din perioada iulie – septembrie 2022. În această listă se vor regăsi doar acele firme care au datorii fiscale de la 100.000 de lei în sus.

Ai mai putea citi și: Erdogan amenință Grecia cu un posibil atac: „S-ar putea să venim dintr-o dată într-o noapte”

Lovitură pentru români. Ce va face ANAF, cu datornicii din 2022
Lovitură pentru români. Ce va face ANAF, cu datornicii din 2022

Ordinului Ministerului Finanțelor Publice (MFP) nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligații, stabilește faptul că aceste obligații fiscale trebuiau plătite.

Pentru a fi publicate informațiile fiscale restante, nu au fost avute în vedere sumele de rambursat/de restituit, întrucât art. 162 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, se mai anunță pe site la ANAF. Sunt publicate obligațiile fiscale restante care depășesc anumite plafoane. Acestea sunt:

  1.  500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
  2. 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
  3. 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligații fiscale restante şi din desfăşurarea de activități economice în mod independent sau exercită profesii libere;

Mai poți citi: ROBOR la 3 luni crește din nou. Românii cu rate, puși în fața unei noi majorări substanțiale

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult