- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lucrul interzis pe care românii nu au voie să-l facă. Sunt puse la bătaie amenzi uriașe! Ce prevede noul proiect de lege

26 Apr, 11:31 • Constantin Cristina
Românii care nu respectă noul proiect de lege riscă amenzi de sute de mii de euro, fiind sancțiunea maximă pentru acest lucru interzis. Iată care este, de fapt, interdicția.
Lucrul interzis pe care românii nu au voie să-l facă. Sunt puse la bătaie amenzi uriașe! Ce prevede noul proiect de lege

Un nou proiect de lege a fost adoptat luni de către deputați care prevede amenzi usturătoare pentru arderile de deșeuri, a informat Rador.

De asemenea, se aplică și pedeapsa cu închisoarea dacă sunt folosite instalații de ardere a deșeurilor fără autorizație de mediu necesare.

Vezi și: Amendă record pentru Primăria Constanța. Garda de Mediu a amendat constănțenii cu 100.000 de lei pentru nereguli privind depozitarea deșeurilor

Lucrul interzis pe care românii nu au voie să-l facă

Românii riscă amenzi cuprinse între 50.000 și 500.000 de lei, comparativ cu 100.000 lei, care este sancțiunea în acest moment, până când legea va fi oficial aprobată. Votul final urmează să fie dat marți, în plenul Parlamentului.

Noul proiect de lege cuprinde și faptul că firmele amendate nu mai pot achita jumătate din minimul legal, cum este situația în acest acest moment în cazul amenzilor contravenționale.

Persoanele care dețin instalații de ardere sau incinerare a deșeurilor care pun în pericol viața sau sănătatea umană, animală sau vegetală, riscă pedepse cu închisoarea de la trei luni la un an sau poate primi amendă.

românii, interzis să ardă deșeuri
românii, interzis să ardă deșeuri

 

Proiectul mai prevede că, în cazul sancțiunilor, contestațiile împotriva măsurilor luate de autorități nu vor mai conduce la suspendarea executării acestora.

Deşeuri din Italia, oprite la graniţa României

Peste nouă tone de deşeuri constând în tonere de imprimante, aduse din Italia, au fost blocate să intre în România, luni, autorităţile din Punctului de Trecere a Frontierei Borş I constatând că transportul nu îndeplineşte condiţiile legale.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea, camionul era condus de un român şi urma să ajungă la o firmă din ţara noastră.

„Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transportului în cauză, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanţilor Comisariatului Judeţean Bihor din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarul era încărcat cu 9.400 kg de deşeuri constând în tonere de imprimantă pentru care şoferul nu a prezentat documentaţia necesară prevăzută de lege pentru importul acestor produse”, a precizat informarea ITPF Oradea.

Alte articole: România, groapa de gunoi a tuturor. 44 de tone de deșeuri din aluminiu, oprite la intrarea în țară