Știri interne

Ludovic Orban vrea să sesizeze Curtea Constituţională pe legea de modificare a Codului fiscal. „Coaliţia majoritară a mai băgat un cui în coşciugul economiei româneşti”

16 Nov, 17:43 • Gabriela Andreescu
Deputatul independent Ludovic Orban a anunţat, miercuri, că ia în calcul o sesizare la Curtea Constituţională privind proiectul de lege de modificare a Codului fiscal, aprobat miercuri de Camera Deputaţilor.
Ludovic Orban vrea să sesizeze Curtea Constituţională pe legea de modificare a Codului fiscal. „Coaliţia majoritară a mai băgat un cui în coşciugul economiei româneşti”

„Astăzi coaliţia majoritară a mai băgat un cui în coşciugul economiei româneşti, lovind cu lopata în cap exact partea dinamică a societăţi, partea care are iniţiativă economică, partea care munceşte, partea care generează plus valoare şi care până la urmă generează creşterea economică şi creşterea veniturilor pentru fiecare categorie de cetăţeni”, a declarat Ludovic Orban

Orban a declarat că deputații de la forța Dreptei vor depune la Curtea Constituțională o sesizare prin care să atace respectiva ordonanță

„Noi lucrăm la o sesizare la CCR, de altfel aduc aminte că deputaţii Forţa Dreptei au solicitat Avocatului Poporului să atace Ordonanţa la CC, iar Avocatul Poporului a refuzat acest lucru. De data asta vom căuta colegi parlamentari, în primul rând la partenerii noştri din USR dar, de ce nu, şi parlamentari din PNL care au susţinut amendamentul cu desfiinţarea supraimpozitării contractelor part-time, astfel încât să putem ataca legea de aprobare a Ordonanţei de creştere a fiscalităţii la Curtea Constituţională”, a declarat Orban la Parlament.

Potrivit fostului premier, „atât PSD, cât mai ales PNL, prin votul de astăzi au trădat angajamentele electorale şi chiar declaraţiile pe care le-au dat în luna martie, aprilie, mai”.

„Chiar domnul Ciolacu spunea, în luna mai, că nu majorează taxe şi impozite în perioadă de criză economică. Pentru ca în luna august să adopte această Ordonanţă de urgenţă care măreşte fiscalitatea pentru toate categoriile de oameni, de la acţionarii firmelor pentru care se majorează impozitul pe dividende, până la profesiile liberale, persoanele care câştigă venituri din activităţi independente, proprietarii care închiriază imobile, cei care au microîntreprinderi şi aşa mai departe”, a afirmat Orban.

Ludovic Orban vrea să sesizeze Curtea Constituţională pe legea de modificare a Codului fiscal
Ludovic Orban vrea să sesizeze Curtea Constituţională pe legea de modificare a Codului fiscal

El a susţinut că „este o creştere a fiscalităţii care este inexplicabilă din punct de vedere bugetar şi este o lovitură de fapt dată economiei şi evoluţiei economiei pe termen mediu şi lung”.

„Este de neînţeles de ce, în condiţiile în care veniturile bugetului au crescut cu 53 de miliarde, să vină guvernul şi majoritatea să majoreze taxele şi impozitele. În loc ca această coaliţie să găsească soluţiile profunde pentru combaterea crizei, nu face altceva decât să adâncească criza economică, să condamne economia românească la stagnare, dacă nu chiar la regres pe termen mediu şi lung”, a mai spus liderul Forţa Dreptei.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, modificările la Codul Fiscal prin care noul mod de calcul al impozitelor pe clădiri pe baza grilei notariale va fi aplicat de la 1 ianuarie 2025.

S-au înregistrat 157 de voturi „pentru”, 91 „împotriv㔺i cinci abţineri.

Proiectul de lege mai prevede ca suprataxarea contractelor de muncă part-time să rămână în continuare aşa cum este prevăzută în Ordonanţa Guvernului 16/2022 de modificare a Codului Fiscal.

Citește și: Ministrul Finanțelor, despre cine suferă de pe urma prețurilor mari: „Inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii. Pe bogaţi, nu”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult