Știri interne

Ministrul Finanțelor, despre cine suferă de pe urma prețurilor mari: „Inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii. Pe bogaţi, nu”

16 Nov, 17:17 • Gabriela Andreescu
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a afirmat miercuri că inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii, nu şi pe bogaţi, iar în ceea ce priveşte pachetul social există "mai multe simulări", astfel încât persoanele cu venituri mici şi medii să poată fi protejate de această avalanşă a scumpirilor.
Ministrul Finanțelor, despre cine suferă de pe urma prețurilor mari: „Inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii. Pe bogaţi, nu”

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a răspuns întrebărilor jurnaliștilor după ședința de Guvern de miercuri, 16 noiembrie. Oficialul de la Finanțe a vorbit despre creșterea pensiilor, pachetele de măsuri pe gospodărie, și importanța ajutorării pensionarilor.

Întrebat de jurnalişti cu cât va creşte punctul de pensie, Câciu le-a sugerat să aibă răbdare „o săptămână sau două săptămâni”.

„V-am confirmat un singur lucru: anvelopa acordată de cheltuieli pentru pensii creşte cu 15%. Modul în care acest pachet (social, n.r.) se construieşte ţine cont de legi, ţine cont de necesităţi, de nevoile oamenilor. Inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii. Pe bogaţi, nu. Cine e bogat şi se plânge înseamnă că are o problemă şi e ipocrit,” a declarat Adrian Câciu

Ministrul Finanțelor a spus că instituția din subordinea sa derulează simulări pentru eventuale măsuri de sprijin pentru persoanele cu venituri mici și medii

„Sunt mai multe simulări. Sunt simulări astfel încât persoanele cu venituri mici şi medii să poată fi protejate de această avalanşă a scumpirilor. Mai este un aspect de care trebuie să ţinem cont cu toţii: trebuie să ai foarte mare grijă să nu creezi o spirală a inflaţiei. (…) Atunci când vii să sprijini, sprijini puterea de cumpărare, nu adaugi la momentul când este puseu inflaţionist. Când nu este puseu inflaţionist, într-adevăr poţi să discuţi în realitate de o creştere”,a precizat ministrul Finanţelor, după şedinţa de Guvern.

Adrian Câciu a explicat că, în acest context nu va fi creştere, ci „o recuperare a puterii de cumpărare”.

„La momentul acesta se zice creştere. Nu va fi creştere. Este o compensare, o recuperare de pierdere de putere de cumpărare, ceea ce vom încerca să facem prin pachetul social cu care Guvernul va veni”, a mai spus Câciu.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a afirmat miercuri că inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii, nu şi pe bogaţi
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a afirmat miercuri că inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii, nu şi pe bogaţi

Ministrul Finanţelor a subliniat de asemenea că „celula de bază a societăţii e familia”.

„Ar trebui să ne axăm pe pachet de măsuri pe gospodărie, pe familie, pentru că acolo nevoile sunt diferite. Dacă te uiţi pe membrii familiei, la fel, diversifici nevoile şi, atunci, nu mai ai uniformitate din perspectiva abordării guvernamentale. Eu cred că în pachetul acela de măsuri vom găsi un echilibru pe familie. (…) Pachetul social va conţine pachetul pe familie, înţelegând prin aceasta, pe gospodărie. Vrem să facem raportarea la gospodărie şi venit pe gospodărie. Este mai corect aşa pentru că raportarea la individ produce disensiuni şi în cadrul unei familii”, a spus Adrian Câciu.

Totodată, el a subliniat că pensionarii trebuie să fie protejaţi în faţa erodării puterii de cumpărare.

„Noi trebuie să ajutăm pensionarii. Nu că îi ajutăm, este dreptul lor de a fi protejaţi în faţa erodării puterii de cumpărare. Dar, trebuie să ţinem cont şi de indicatorii macroeconomici pe care îi comportă deficitul la fondul de pensii pentru că nu poţi să creşti deficitul la fondul de pensii. Dacă tu creşti deficitul la fondul de pensii, fiind cheltuială permanentă, ai un răspuns de dat la Comisia Europeană, care nu poate fi unul pozitiv în contextul în care altcineva ne-a introdus în procedură de deficit excesiv. Dacă eram Italia, care a avut un deficit de 7,1% în 2021, dar nu era în procedură de deficit excesiv – cred că era mai simplu de explicat – pentru că era o situaţie excepţională. Şi noi trebuie să explicăm acelaşi lucru, numai că noi ne-am luat un angajament”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Citește și: Guvernul alocă 200 de milioane de euro granturi. Banii ajung la producătorii români din industria alimentară

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult