- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Luna aprilie este prevăzută cu creșteri masive! Românii care au rate la bancă vor fi afectați

19 Mar, 11:29 • Constantin Cristina
Indicele IRCC va avea o creștere puternică în luna aprilie. Românii care au rate la bancă calculate în funcție de IRCC vor fi destul de afectați.
Luna aprilie este prevăzută cu creșteri masive! Românii care au rate la bancă vor fi afectați

Aprilie 2023: Sărbătorile pascale vin la pachet cu un set de creșteri masive. Indicele IRCC va atinge vârful în luna aprilie și va fi o lovitură dură pentru toți românii care au rate la bancă, a relatat gandul.ro.

Citește și: Vești proaste pentru românii cu credite care au trecut la IRCC: Urmează să depăşească ROBOR, care a stagnat miercuri la 7%

Creșteri masive ale indicelui IRCC în aprilie

Cetățenii care au credite la bancă luate după mai 2019, calculate în funcție de IRCC vor suferi o majorare puternică.

„IRCC-ul este de fapt un ROBOR pe termen scurt cu o întârziere de 6 luni. Va fi probabil la vârf la următoarea scadență care începe pe 1 aprilie, va fi undeva la 6,02, asta nu înseamnă că vor coborî dobânzile rapid la 1% așa cum a fost acum 3 ani. E imposibil, nu că nu ne dorim”, a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, la Europa FM.

IRCC a crescut în ultimul an cu 4%, deși la începutul anului 2022 era de aproximativ 2%. Acest val de creștere spontană, dar și continuă i-a afectat pe români cu rate de câteva sute de lei în plus.

Creșteri masive ale indicelui IRCC
Creșteri masive ale indicelui IRCC

Indicele ROBOR a scăzut

Indicele ROBOR la 3 luni a înregistrat marți o uşoară scădere, ajungând la 6,95%. Scăderea ROBOR-ului de la 8,21% (maximul atins în luna octombrie 2022) aduce după sine şi rate puţin mai mici pentru românii cu credite în lei.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Alte articole: Scad ratele? IRCC crește, ROBOR la minim. Când vor reveni la normal?