- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Luna cadourilor aduce şi înşelătorii la cumpărăturile online. Grijă mare pe ce site-uri puneţi datele de pe card

02 Dec, 16:43 • Dobran Viorel
Cumpărăturile online sunt mai comode, dar o secundă de neatenţie te poate lăsa fără bani de Sărbători. Specialiştii au stabilit un set de reguli "de aur" pentru românii care cumpără online cadourile de Crăciun.
Luna cadourilor aduce şi înşelătorii la cumpărăturile online. Grijă mare pe ce site-uri puneţi datele de pe card

Cumpărăturile online le-au depăşit şi în România pe cele clasice, deoarece se rezolvă problema timpului pierdut inutil, a parcării veşnic pline mai ales în perioada „lunii cadourilor”. 

În perioada sărbătorilor cel mai probabil vânăm cu toții acele „oferte irezistibile” în încercarea de a le face cele mai frumoase cadouri celor dragi. Tot acum, când reducerile abundă pe toate site-urile, și fraudele online sunt, din păcate, tot mai prezente. Astfel, Google a prezentat o listă cu 5 tipuri de înșelătorii pe internet la care să fim atenți în iarna lui 2022.

Şi reprezentanții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică, Poliției Române și cei ai Europol i-au avertizat pe românii care vor să-și achiziționeze produse în regim online că trebuie să respecte mai multe „reguli de aur”, astfel încât să evite înșelătoriile.

Citeşte şi: Prețurile la gaze, apă și energie, crescute cu 125%! Alertă pentru români

Astfel, aceștia spun că este recomandat să facem shopping doar din surse de încredere, iar atunci când constatăm că am fost victime ale infractorilor cibernetici să anunțăm imediat autoritățile.

„Urmează cea mai aglomerată și intensă perioadă a anului pentru utilizatorii care fac online shopping. Curând intrăm oficial în Luna Cadourilor, prilej perfect de a ne pune la punct un set de reguli de aur pentru efectuarea în siguranță a cumpărăturilor online”, au susținut la unison oficialii celor trei instituții, scrie Profit.

Site-ul Sigurantaonline.ro a oferit 10 sfaturi consumatorilor români care cumpără produse online, astfel încât aceștia să nu devină victime ale hoților și înșelătoriilor. Acestea sunt:

1) Actualizați computerele și dispozitivele mobile cu cele mai noi versiuni de browser web și sisteme de operare. Având cele mai recente programe de securitate, versiunile noi sunt cele mai bune metode de apărare împotriva virușilor, programelor malware și a altor amenințări online. Activați actualizarea automată pe terminalele pe care lucrați astfel încât să primiți cele mai noi versiuni și corecții pe măsură ce acestea devin disponibile.

2) Puneți-vă parole puternice. O parolă puternică are cel puțin opt caractere și include un amestec de litere majuscule și minuscule, numere și caractere speciale.

3) Nu deschideți mailuri nesolicitate, nu faceți click pe linkuri dubioase și nu deschideți fișiere atașate sau ecrane pop-up din surse cu care nu sunteți familiarizați. Acestea pot fi escrocherii de phishing care păcălesc utilizatorii să dezvăluie un cont privat sau informații de autentificare. Când sunt trimise în numele unei bănci, luați legătura cu banca și le raportați.

Cumpărăturile online, reguli de aur

4) Nu accesați linkuri de site-uri clonă care seamană cu cele originale.  Infractorii cibernetici încorporează link-uri false pentru a descărca malware pe dispozitive și/sau dirijează utilizatorii către site-uri web false. Comparați link-ul (URL-ul) suspect cu cel original pe care intrați de obicei. Este bine ca link-ul (URL-ul) original să îl aveți salvat în computer ca să îl puteți vizualiza ușor și compara cu ce ați primit. Legăturile frauduloase sunt de multe ori deghizate prin modificări simple în adresa URL reală pe care o folosiți de obicei și de aceea fiți atenți la diferențe.

Cumpărăturile online în siguranţă! Nu salvați date personale (PIN-uri, parole) – chiar criptate – pe computer, tabletă sau smartphone

5) Atenție la apelurile angajaților presupuși ai băncilor. Aceștia susțin că clienții trebuie să își actualizeze informațiile de contact pentru a continua comunicarea cu banca și dacă sunteți într-o astfel de situație spuneți că veți contacta personal banca ulterior.

6) Păstrați datele personale în siguranță. Hackerii pot utiliza profiluri de social media pentru a-și da seama de parole și pentru a răspunde la întrebările de securitate din instrumentele de resetare a parolei. Blocați-vă setările de confidențialitate și evitați să publicați lucruri precum ziua de naștere, adresele, numele de fată al mamei, etc.

7) Nu salvați date personale (PIN-uri, parole) – chiar criptate – pe computer, tabletă sau smartphone pentru coşul cu cumpărăturile online. Dacă ați pierdut teminalul sau cineva a intrat neautorizat pe el anunțați imediat banca pentru blocarea tranzacțiilor și schimbați parolele și PIN-urile.

8) Asigurați-vă conexiunea la internet. Protejați-vă întotdeauna rețeaua wireless de acasă cu o parolă. Când vă conectați la rețelele Wi-Fi publice, aveți grijă cu privire la informațiile pe care le trimiteți. Luați în considerare utilizarea unei aplicații VPN (Virtual Private Network) pentru a vă asigura și cripta comunicațiile atunci când vă conectați la o rețea Wi-Fi publică. În general evitați să intrați în rețele necunoscute sau nesecurizate.

Hackerii devin mai agresivi în asaltul asupra datelor bancare: Numărul de atacuri prin intermediul troienilor bancari s-a dublat în acest an

9) Cumpăraturile online în siguranță. Înainte de a face cumpărături online, asigurați-vă că site-ul web folosește tehnologie sigură. Când vă aflați la ecranul de checkout, verificați dacă adresa web începe cu https. De asemenea, verificați pentru a vedea dacă pe pagină apare un simbol mic de lacăt.

10) Citiți politicile de confidențialitate ale site-ului de pe care cumpărați cu cardul bancar. Deși lungi și complexe, politicile de confidențialitate vă spun modul în care site-ul protejează informațiile personale pe care le colectează. Dacă nu vedeți sau nu înțelegeți politica de confidențialitate a unui site, luați în considerare să cumpărați din altă parte”, spun cei de la site-ul Sigurantaonline.ro.

Cumpărăturile online, sfaturi de la Google: 5 tipuri de înșelătorii online la care să fii atent în perioada sărbătorilor de iarnă 2022

  1. Card cadou și giveaway: Escrocii încearcă să-i păcălească pe oameni să cumpere un card cadou – folosind pretextul unui contact cunoscut – sau le oferă un premiu în schimbul datelor de pe cardul de credit. Poți primi, de exemplu, un e-mail suspect de la un prieten care locuiește în afara țării și îți cere să-i cumperi un card cadou. Cel mai bine ar fi să-l suni pe prietenul respectiv sau să-i timiți un SMS pentru a confirma că este el. Totodată, un giveaway care pare prea frumos pentru a fi adevărat (un telefon scump, o mașină etc) ar putea fi fraudulos.
  2. Acte de caritate – Conform Google, înșelătoriile legate de caritate și tentativele de phishing cresc în perioada sărbătorilor de iarnă. Fie că este vorba de o organizație caritabilă de care nu ai auzit sau de una cu nume familiar, fii atent la oricine îți cere să îi trimiți bani sau să luați legătura pe mail.
  3. Direcționarea demografică – Unele dintre cele mai periculoase înșelătorii sunt cele mai specifice, care te vizează direct. Este vorba despre escrocherii care pot părea personale pentru că au un anumit element al vieții sau identității tale. Spre exemplu e-mailurile frauduloase care vizează anumite grupe de vârsta sau comunicări de la insituții „oficiale”.
  4. Reînnoirea abonamentului – Pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul anului, înșelătoriile cu reînnoirea abonamentelor pot crește. Așa că ar trebui, de exemplu, să fii atent la ofertele de servicii antivirus care îți promit o securitate mai bună. Verifică întotdeauna expeditorul mesajului.
  5. Crypto scam– În perioada sărbătorilor de iarnă cele mai întâlnite escrocherii sunt cele care vizează portofelele crypto, hackerii încercând să obțină bani de la o victimă printr-o amenințare. Pentru a evita aceste lucruri, trebuie să fii atent la greșelile de scriere sau la adrese de e-mail pe care nu le cunoști.

Conform Google, pentru a evita fraudele online în perioada sărbătorilor de iarnă din 2022 ai putea să verifici detaliile pe care le primești (are sens ce îți spun ei?) și să iei în considerare că o firmă de renume nu îți va cere informații personale.