- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mai mulți bani pentru angajații din Sănătate. Sindicaliștii Sanitas au făcut înțelegerea momentului cu Guvernul. De când se acordă mărirea de salariu

28 Jun, 19:53 • Lupu Alexandra
Angajații din Sănătate vor primi mai mulți bani. Sindicaliștii Sanitas au bătut palma cu Guvernul pentru mărirea de salariu.
Mai mulți bani pentru angajații din Sănătate. Sindicaliștii Sanitas au făcut înțelegerea momentului cu Guvernul. De când se acordă mărirea de salariu

Este oficial! Sindicaliștii Sanitas au obținut creșteri de venit pentru toate categoriile de angajați care îi reprezintă, informează ziare.com. Mărirea de salariu va fi acordată începând cu data de 1 august 2023.

Salarii mai mari pentru angajații din Sănătate

În urma negocierilor din această lună cu reprezentanții Guvernului României, sindicaliștii Sanitas au obținut creșteri de venit pentru toate categoriile de angajați care îi reprezintă. Astăzi a avut loc încă o întrevedere cu Marcel Ciolacu, prim-ministru și Marian Neacșu, viceprim-ministru, pentru a stabili conținutul ordonanței de urgență care va completa drepturile negociate și obținute pentru angajații din sistemul public de sănătate.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Vot final! A fost interzis cumulul pensie-salariu! Camera Deputaților a aprobat legea și a anunțat singurele excepții

Reprezentanții Sanitas au obținut, printre altele, încadrarea tuturor salariaților din Anexa II și VIII la Legea 153/2017 la salariul de bază maxim prevăzut de lege (atât cei din Sănătate, cât și cei din asistență socială). Sindicaliștii au negociat creșteri de venit pentru toate categoriile de angajați din Sănătate, iar sursa de finanțare va fi din Fondul Național Unic de Sănătate (FNUASS), nu din bugetele instituțiilor medicale. Creșterile salariale vor fi acordate de la 1 august 2023 și reprezintă plata parțială, în avans, a majorărilor de venit ce vor fi prevăzute în noua Lege a salarizării.

„Începând cu 1 august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial pentru activitatea prestată în linia de gardă, precum şi personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar-sanitar care asigură continuitatea asistenţei medicale, beneficiază şi de o indemnizaţie lunară stabilită în cuantum brut”, se menţionează în comunicat.

Se vor acorda 500 de lei pentru asistenţii medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiaţi, asistenţi medicali de laborator clinic licenţiaţi, licenţiaţi în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenţi medicali dentari licenţiaţi, asistenţi medicali de profilaxie dentară licenţiaţi, asistenţi medicali licenţiaţi în nutriţie şi dietetică, moaşe, asistenţi medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor.

De asemenea, se acordă 100 de lei, dar nu mai mult de 300 lunar, pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și în celelalte zile în care nu se lucrează, în conformitate cu reglementările legale în aflate în vigoare. În cele din urmă, suma de 500 de lei se acordă pentru medicii care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază, indiferent de gradul profesional.

„Am convins Ministerul Sănătăţii să reia angajările în sistemul public. Va fi aprobată prin memorandumuri organizarea de concursuri pentru aproximativ 14.000 de posturi, 4.000 imediat, restul de 10.000 în perioada următoare.

Am obţinut finanţarea voucherelor de vacanţă de la bugetul de stat pentru toţi angajaţii din sistemul public de sănătate, începând cu 1 iulie 2023.

Am obţinut legiferarea zilelor suplimentare de concediu de odihnă pentru salariaţii din sănătate şi deblocarea negocierilor CCM. Am obţinut garanţia că, începând cu acest an, Federaţia Sanitas va negocia cu Ministerul Muncii Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector de negociere Asistenţă Socială, contract ce nu a mai fost încheiat în ultimii 15 ani”, se mai precizează în comunicat.

Angajați sănătate
Angajați sănătate

Actele normative care reglementează drepturile au fost negociate exclusiv cu Sanitas. Ele vor fi aprobate în ședința de Guvern de săptămâna aceasta.

„Ceea ce am obţinut în această perioadă de negociere este doar o etapă. O vedem ca pe o reparaţie parţială pentru toate inechităţile ultimilor cinci ani şi ca pe o soluţie tranzitorie pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023.

De la 1 ianuarie 2024 va intra în vigoare noua Lege a salarizării. Imediat ce vedem ordonanţele de urgenţă aprobate şi publicate în Monitorul Oficial, vom relua discuţiile cu Ministerul Muncii pe proiectul noii Legi a salarizării.

Avem garanţia că asistentul medical şi celelalte categorii de profesionişti vor fi reaşezaţi pe grila de salarizare în funcţie de importanţa muncii lor şi de nivelul de studii. Lunile următoare nu sunt luni de vacanţă, ci de negocieri intense până vom obţine cea mai bună formă posibilă a legii pentru angajaţii din sănătate şi din asistenţă socială”, susțin sindicaliștii.

Citește și despre următorul subiect: Salariu de 8.000 de euro, plus mâncarea și cazarea gratuite. Ce trebuie să facă angajații români pentru a obține un astfel de job