- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mai mulți colindători au fost amendați cu 16.000 de lei pentru tulburarea liniștii publice! Polițiștii vă recomandă să sunați la 112 dacă aceștia sunt prea zgomotoși

16 Dec, 22:42 • Gabriela Andreescu
Colindatul cu boxa sau vuvuzelele se încadrează la tulburarea liniştii publice, iar acest lucru se sancționează cu amendă conform legislației în vigoare. Acest lucru s-a întâmplat la Constanța, unde mai multe grupuri de colindători au fost amendate de poliție pentru zgomotul mare cu care deranjau oamenii din jur.
Mai mulți colindători au fost amendați cu 16.000 de lei pentru tulburarea liniștii publice! Polițiștii vă recomandă să sunați la 112 dacă aceștia sunt prea zgomotoși

Tradiția a ajuns să intre în conflict cu prevederile legii. De exemplu, zgomotele mari făcute de grupurile de colindători, care pot deranja oamenii din jur, pot fi considerate contravenție și sancționate ca atare.

Colindătorii ar putea fi sancţionaţi dacă modalitatea prin care se exprimă este deranjantă pentru cetăţeni.

Colindatul cu boxa sau vuvuzelele, sau orice instrument care face un zgomot exagerat, se încadrează la tulburarea liniştii publice, lucru care se sancționează cu amendă conform legislației în vigoare.

La Constanţa, astfel de grupuri de colindători au fost sancționate contravențional cu amendă în valoare totală de 16.000 de lei, transmite Ziarul Argeșul.

Deși legea prevede anumite intervale orare clare în care liniștea trebuie respectată, o persoană poate fi amendată și dacă face gălăgie în afara intervalelor 22.00-8.00 și 13.00-14.00, dacă așa decide agentul constatator.

Colindătorii pot fi saqncționați de poliție pentru tulburarea liniștii publice
Colindătorii pot fi saqncționați de poliție pentru tulburarea liniștii publice

Citește și: Criza energetică le-a spulberat nemților planurile de decarbonizare. 36,3% din energia electrică din Germania în iulie-septembrie a provenit din centralele pe cărbune

Concret, potrivit aceleiași legi, „tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă” constituie contravenție (articolul 2, punctul 25), scrie ziare.com.

Amenda este ceva mai mică pentru această abatere, fiind cuprinsă între 200 și 1.000 de lei. Repetarea acestei contravenții într-un interval de 24 de ore de la prima faptă se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei sau cu prestarea a 50-100 de ore de activități în folosul comunității.

Oamenii legii recomandă persoanelor care surprind astfel de situații să sesizeze numărul unic pentru apeluri de urgență 112 sau secția de poliție de pe raza locuinței, mai scrie sursa citată.

Citește și: O lege așteptată de milioane de români se discută în Parlament: Începând cu 2023, exportul de buştean ar putea fi interzis pe 10 ani, inclusiv în țările europene!

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult