- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

MAI schimbă totul! Milioane de români vor deține „peste noapte” semnături electronice

18 Jan, 21:20 • Bumbeneci Diana
Ministerul de Interne schimbă totul” Milioane de români vor avea semnături electronice, imediat ce vor primi noile cărți de identitate.
MAI schimbă totul! Milioane de români vor deține „peste noapte” semnături electronice

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) are noi vești pentru români, în contextul implementării cărților de identitate în format electronic. Reprezentanții MAI au transmis, în cadrul unei dezbateri publice pe tema unei Ordonanțe privind evidența persoanelor și cartea electronică de identitate (CEI), că începând cu 2023 milioane de români vor deține semnături electronice.

Aceste semnături electronice de care este mare nevoie vin la pachet cu noile cărți electronice de identitate ce urmează să fie emise de către statul român. Mai mult, până la finele lui 2023, aceste noi cărți electronice de identitate urmează să fie emise în toată țara.

Semnături electronice pentru români, promise de MAI

Pe baza experienţelor, în a doua parte a acestui an vom iniţia extinderea emiterii cărţii electronice de identitate la nivel naţional. Vom începe la nivelul municipiului Bucureşti şi, progresiv, vrem să emitem la nivelul municipiilor reşedinţă de judeţ, şi ulterior în toate locaţiile de la nivel naţional. Vrem ca până la 31 decembrie 2023 să putem emite cartea electronică de identitate la nivelul tuturor serviciilor comunitare”, a spus Cătălin Giulescu, chestor de poliţie și directorul Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor.

Reprezentanții mediului de afaceri prezenți la dezbatere au ridicat un semn de întrebare cu privire la puterea pe care o va avea semnătura electronică avansată emisă de MAI în relația românilor cu mediul privat. “Faptul că documentele semnate cu semnătura avansată emisă de MAI au valoare juridică de documente semnate olograf. Întrebarea mea este dacă nivelul de încredere este suficient de ridicat încât să fie considerate documente olografe de stat, de ce nu se poate să fie considerate la fel şi în relaţia cu terţii?„, a întrebat Georgiana Murgulescu, reprezentanta Confederației Patronale Concordia.

Citește și: Ministrul Muncii are un nou mesaj pentru români! Ce se întâmplă cu măsurile luate de Guvern

MAI carte identitate
MAI carte identitate

În acest context, după părerea chestorului Giulescu, semnăturile electronice care vor fi emise de MAI pe fiecare nouă carte electronică de identitate vor ajuta cetățenii nu doar în autentificarea și semnarea electronică în relația cu autoritățile statului, ci și cu autoritățile din mediul privat.

Nu ţine de noi acest lucru. Ţine de cel care receptează. Noi vom asigura conformitatea, dar nu putem impune obligaţii pentru terţi. Obligaţia e prevăzută de lege pentru a nu produce distorsionări în ceea ce priveşte piaţa concurenţială! În opinia mea, proiectul poate produce efecte pentru privaţi dacă acceptă o astfel de soluţie, un astfel de rol. În ceea ce priveşte certificatele digitale pe noi le vom înscrie pe suportul cărţii electronice, funcţia de validare va fi deschisă tuturor, nu doar celor din Administraţia Publică”, a mai spus Cătălin Giulescu.

Prezent la dezbateri, Cristian Pelivan, director executiv al Asociației Române a Magazinelor Online a vorbit despre aceste beneficii. Oficialul este de părere că noua carte electronică de identitate ar putea deveni un motor al creșterii economice și un pilon al economiei digitale. De ce? Ei bine, noua carte de identitate va permite efectuarea de operațiuni comerciale, prin posibilitatea folosirii semnăturii electronice.

Conform acestuia, studiile realizate de anumiți reprezentanți ai firmelor de consultanță scot în evidență faptul că economia digitală din țara noastră ar putea ajunge până în 2030 la valoarea de 52 de miliarde de euro, cu condiția adoptării de către stat a unor măsuri ce încurajează digitalizarea.

Ai mai putea citi și: APIA a aprobat toate plățile pentru fermieri! Iată lista completă a subvențiilor de care poți beneficia atât de simplu!

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult