- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Majorări salariale fără număr pentru bugetari! Care sunt categoriile avantajate de legile aflate în curs de adaptare

28 Mar, 09:26 • Lupu Alexandra
Inflația nu oprește parlamentarii să bage și mai mulți bani în buzunarele bugetarilor. Iată care sunt categoriile avantajate de legile aflate în curs de adaptare.
Majorări salariale fără număr pentru bugetari! Care sunt categoriile avantajate de legile aflate în curs de adaptare

Parlamentarii propun proiecte pe bandă rulantă pentru majorarea salarială a bugetarilor, anunță ziare.com. Lipsa unei reforme din sectorul bugetar și inflația nu împiedică reprezentanții să crească veniturile anumitor categorii.

Ce categorie de bugetari este vizată de majorarea salarială

Parlamentarii au depus mai multe proiecte care au la bază majorarea salarială pentru bugetari. Se pare că inflația galopantă pe care România trebuie să o confrunte nu este un impediment pentru reprezentanți.

În urmă cu o săptămână, liderii din PNL au propus un proiect de lege prin care membrii comisiilor locale și județene, precum și cei ai colectivului de lucru să primească o mărire cu 10% din venitul primarului sau al prefectului pentru lunile în care se întrunesc. Liberalii au precizat că această categorie de persoane nu este plătită la ora actuală pentru activitatea pe care o desfășoară, tocmai de aceea, majorarea salarială este necesară, „având în vedere complexitatea activității și responsabilitatea avută este necesară remunerarea acestora prin stabilirea unei indemnizați lunare, care să reprezinte un stimulent și o recunoaștere a importanței muncii acestora”.

Te-ar putea interesa și: Fără număr! Aleşii şi-au votat 7500 de lei în plus pentru fiecare cabinet parlamentar. Românii plătesc lunar 11.500 de euro pentru fiecare politician

De asemenea, de venituri mai mari se vor putea bucura inclusiv angajații de la Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (APIA) și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Salariile ar putea crește cu până la 10 – 15%. Proiectul de lege este motivat prin simplul fapt că angajații se ocupă de proiecte europene suficient de importante. La fel de bine, inițiatorii din PNL și PSD au propus sporuri pentru condiții periculoase și vătămare corporală. Proiectul urmează să fie supus la vot în Camera Deputaților, pe parcursul acestei săptămâni.

Bugetarii beneficiază de majorări salariale pe bandă rulantă
Bugetarii beneficiază de majorări salariale pe bandă rulantă

Inclusiv salariații din toate prefecturile se vor bucura de o creștere substanțială, având în vedere că Guvernul a aprobat la finalul anului trecut o propunere care modifică Codul Administrativ. Concret, grila de salarizare va fi mai generoasă: un director general de prefectură va ajunge să câștige 9.283 lei, iar la fel de bine, un director general adjunct va avea un salariu de bază de 8.678.

Angajații Agenției Naționale de Integritate (ANI) beneficiază de două măriri salariale, alocate pentru sporul de risc și suprasolicitare neuropsihică de până la 25%. În urmă cu două săptămâni, proiectul de lege a fost votat în Camera Deputaților, având 178 voturi „pentru” și 77 „contra”, dar și 15 abțineri.

În noiembrie 2022, Marius Budăi a elaborat un proiect pentru „majorarea salariului de bază, soldei de funcție/salariului de funcție, indemnizației de încadrare cu până la 50%”, pentru toți bugetarii care lucrează cu fondurile comunitare. Conform propunerii, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene beneficiază de acest spor. Legea a fost promulgată în luna martie a acestui an, de către președintele Klaus Iohannis.

Citește și: Cresc salariile angajaților de la stat. O nouă categorie de bugetari beneficiază de majorări