- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

„Mâncarea săracului” se vinde la prețuri exorbitante în România. Indignarea clienților nu cunoaște limite: „Astea-s făcute din carne de extraterestru”

25 Oct, 16:00 • Stefan Simion
România e cea mai săracă țară din Uniunea Europeană după venitul disponibil median, arată un raport Eurostat publicat la începutul anului 2023. Aproximativ 5 milioane de români trăiesc la limita subzistenței și nu-și permit nici măcar alimentele de bază.
„Mâncarea săracului” se vinde la prețuri exorbitante în România. Indignarea clienților nu cunoaște limite: Astea-s făcute din carne de extraterestru

Una dintre cele mai banale mâncăruri românești, considerate, până nu de mult, „mâncarea săracului”, a ajuns să costă o mică avere. Este vorba despre jumări, care constituiau una dintre mâncărurile de bază pe vremea bunicilor noștri. Cu jumările pregătite iarna, după tăierea porcului, își hrăneau întreaga familie pe tot parcursul anului care urma.

Azi, jumările au ajuns să cote o mică avere, fie că sunt comercializate în supermarketuri, fie la târguri. Spre exemplu, la un târg din Piața Unirii din Cluj, jumările se vând cu 200 lei kilogramul.

La minusculul, dar exorbitantul de scump târguleț cu gherete din Piața Unirii am ajuns să o văd și pe asta: un kilogram de jumări (carne de porc cu grăsime, care sunt prăjite până când se rumenesc) la prețul anormal de 190 lei, toba 130 lei și parizerul de casă 90 de lei”, s-a plâns unul dintre clienți, potrivit Știri de Cluj.

mâncarea săracului

În magazine, jumările costă, totuși, de trei sau patru ori mai puțin, dar prețul rămâne, totuși, unul destul de mare pentru buzunarul românului de rând.

De asemenea, toba este un produs tradițional românesc, care este preparată de obicei dintr-un stomac de porc umplut cu gelatină de porc, urechi de porc, șorici, slănină și organe de porc (inimă, rinichi) la care se adaugă condimente. Și aici prețul de 130 de lei un kilogram este speculă. Consultând prețurile din mediul online, un kilogram de tobă începe de la 35 de lei și ajunge la 44 de lei, adică circa 3-4 lei suta de grame”, mai menționează sursa citată.

Citeste si Cât costă murăturile la târgurile tradiționale de toamnă. Gogoșarii și castraveții sunt la mare căutare

„Mâncarea săracului” se vinde la prețuri exorbitante în România

Românii care poftesc la preparatele tradiționale, dar nu și le permit sunt peste măsură de indignați.

E rușinos și simplul fapt că s-au putut gândi să pună asemenea prețuri”, „Să vină să le cumpere IT-iștii cu salarii de mii de euro și care sunt scutiți de taxe și impozite și ăia cu pensii de lux”, „Astea-s făcute din carne de extraterestru” și „E strigător la cer”, sunt doar câteva dintre mesajele celor care au văzut prețurile.

Iar dacă despre Cluj-Napoca se știe că este cel mai scump oraș din România, nici în orașele cu prețuri decente jumările nu sunt chiar ieftine. Un exemplu este Tulcea, unde un kilogram de jumări se vinde cu 190 de lei.

„Jumări pe barosăneală… din Piața Civică din Dubai”, a comentat pe Facebook un client. Pe ambalaj se vede că 430 de grame de jumări costă 81,70 lei, iar un kilogram este chiar 190 de lei.

Daaaa, eu am cumpărat….am crezut ca sunt 19 lei . Am citit greșit și când a trebuit sa plătesc mi-a căzut fața”, spune cu amărăciune un client care nu a fost atent la preț.

Citeste si Făina de insecte, interzisă în produsele tradiţionale din România. Supermarketurile vor avea rafturi speciale pentru produsele alimentare din viermi, gândaci, greieri sau lăcuste

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult