- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Făina de insecte, interzisă în produsele tradiţionale din România. Supermarketurile vor avea rafturi speciale pentru produsele alimentare din viermi, gândaci, greieri sau lăcuste

18 Sep, 15:53 • Andrei Alina
Produsele alimentare din gândaci, larve și alte insecte devin realitate și în România. Magazinele vor avea rafturi speciale pentru aceste produse, se arată în proiectul adoptat la Senat. Pe de altă parte, utilizarea de făina de insecte va fi interzisă în produsele tradiționale românești.
Făina de insecte, interzisă în produsele tradiţionale din România. Supermarketurile vor avea rafturi speciale pentru produsele alimentare din viermi, gândaci, greieri sau lăcuste

Senatul a adoptat recent, în plen, propunerea legislativă privind utilizarea insectelor în produsele alimentare şi comercializarea acestor produse în România, operatorilor economici interzicându-li-se includerea noilor alimente în prepararea produselor prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate. Au fost înregistrate 66 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă” şi 12 abţineri.

Proiectul de act normativ a fost iniţiat de social-democraţii Marcel Ciolacu, Alfred Simonis, Radu Oprea şi Diana Tuşa şi a intrat în circuit parlamentar în aprilie 2023.

Peste 1.900 de specii de insecte au fost folosite ca surse de hrană la nivel global. De ceva timp, produsele din viermi, gândaci, greieri sau lăcuste au ajuns și pe mesele românilor.

„Sunt convinsă că, mai devreme sau mai târziu, putem exploata cel puțin un minimum de la aceste viețuitoare. Este un produs care poate fi consumat în multiple feluri.

În țările cu deschidere către acest domeniu exista deja micro-ferme, iar insectele sunt considerate o delicatesă”, a spus Mihaela Degea, conferențiar doctor, citată de Antena 3.

Citește și: Petre Daea e total oripilat! Făina de greiere produs de lux pe rafturile din România. 100 de grame costă aproape 100 de lei!

 

Ce va scrie pe eticheta produselor din insecte

Potrivit unui amendament introdus de comisiile raportoare şi însuşit de plen, sunt enumerate Regulamentele europene în ale căror anexe sunt precizate formele de utilizare (congelată, pastă, uscată, pudră, parţial degresată), condiţiile în care pot fi utilizate alimentele noi în produsele alimentare, categoriile specifice de alimente în care se pot utiliza şi proporţiile maxime admise.

„Se interzice prepararea şi comercializarea produselor sub denumirea utilizată iniţial, dacă acestea au printre ingrediente alimente noi autorizate. În denumirea produselor se utilizează denumirile legale sau denumirile curente sau denumirile descriptive care conţin în mod obligatoriu una dintre sintagmele ‘cu…’, ‘din…’ urmată de denumirea alimentului nou autorizat, indiferent de proporţia acestuia în produsul finit”, se mai arată în propunerea legislativă.

Citește și: Șoc pe piața alimentară! UE a aprobat făina de greiere. Cele mai iubite feluri de mâncare se vor baza pe acest produs

Pe eticheta produselor alimentare se va regăsi denumirea alimentului nou autorizat astfel: vierme galben de făină uscat, congelat sau sub formă de pudră, în funcţie de forma utilizată; larvele gândacului de făină sub formă congelată sau de pastă; pulbere parţial degresată de greier de casă; lăcustă călătoare congelată/uscată/pudră/întreagă.

Proiectul de lege mai stabileşte că pe etichetele produselor alimentare care conţin alimente noi (larvele gândacului de făină/ lăcustă călătoare/ vierme galben de făină/ greier de casă) trebuie să se menţioneze că acest ingredient poate cauza reacţii alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la acarieni şi/sau crustacei şi produse derivate din acestea. Menţiunea trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor.

Un articol, păstrat în forma propusă de iniţiatori, prevede că produsele alimentare care sunt conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul Uniunii Europene, vor fi prezentate în suprafeţele de vânzare clasice directe, într un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produse consacrate care nu sunt nu conţin insecte.

„Pentru corectă informare a consumatorilor şi pentru a le da acestora posibilitatea să afle informaţii clare şi complete cu privire la produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi provenite din spaţiul Uniunii Europene, operatorii economici au obligaţia de a afişa la loc vizibil, uşor accesibil, lângă standul separat prevăzut informaţia că produsele alimentare sunt/conţin specii de insecte”, se mai arată în proiect.

Afişarea informaţiei va fi realizată prin grija operatorului economic pe suport sau panou într-o culoare contrastantă faţă de culoarea de fond a panoului (…) Suportul sau panoul trebuie să fie monocolor, fără degradeuri ori alte însemne grafice sau culori indicate, în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit cu font Times New Roman de 20. Informaţiile trebuie să fie scrise într un loc vizibil, uşor accesibil, care nu pot fi şterse şi nu trebuie ascunse de alte materiale.

Nerespectarea prevederilor legii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 100.000 lei, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor făcându-se de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale Pentru Protecţia Consumatorilor.

Legea va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.