- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

MApN cumpără 32 de avioane F-35. Cea mai scumpă achiziţie din istoria Armatei ajunge la 6,5 miliarde USD

24 Oct, 16:40 • Cornel Ghimeșan
Comisiile de apărare din Parlament au aprobat cu unanimitate cumpărarea a 32 de avioane F-35 pentru 6,5 miliarde de dolari fără TVA. Este cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei, aprobată și de CSAT în luna aprilie a acestui an.
MApN cumpără 32 de avioane F-35. Cea mai scumpă achiziţie din istoria Armatei ajunge la 6,5 miliarde USD

MApN cumpără 32 de avioane F-35. Produse în SUA, aceste avioane sunt printre cele mai avansate aparate din lume. În document se arată că cele două comisii de Apărare, din Camera Deputaților și Senat, semnat de președinții Laurențiu Dan Leoreanu și Nicoleta Pauliuc, aprobă cu unanimitate „să aprobe prealabil inițierea de către Ministerul Apărării Naționale, prin Direcția Generală pentru armamente, a procedurii de atribuire a acordurilor aferente programului de înzestrare menționat anterior”. Asta după ce Ministerul Apărării a cerut, la finalul lunii septembrie, aprobarea Parlamentului pentru începerea programului de cumpărare a 32 de avioane militare F-35 din SUA, potrivit unui document transmis conducerii legislativului.

MApN cumpără 32 de avioane F-35

România dorește să se doteze cu avioane F-35 în două faze: Faza 1 (2 escadrile-32 de avioane) şi Faza 2 (1 escadrila-16 avioane). „În acest context, solicităm aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire a acordurilor aferente achiziției a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generația a V-a, F-35″, prin programul de asistenţă de securitate Foreign Military Sales (FMS)”, transmite MApN.

Citeşte şi: Anunț de interes pentru români: cheltuielile cu pensiile speciale au crescut cu 15 milioane de lei în fiecare an. În creștere este și numărul specialilor

Faza 1 a programului de înzestrare va fi inițiată în anul 2023 și presupune achiziţia a 32 de avioane F-35, de motoare, a Suportului logistic inițial, a Serviciilor de instruire, de simulatoare de zbor şi de muniţii aer-aer și aer-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD, iar cantităţile de echipamente, altele decât aeronavele, ce vor fi achiziţionate urmează a fi stabilite cu exactitate după inițierea procedurii de atribuire a respectivului contract de achiziţie.

Citeşte şi: Vești noi despre buletinele milioanelor de români. Ministerul Afacerilor Interne face anunțul cu privire la schimbarea cărților de identitate

Klaus Iohannis deja anunțase încă din februarie 2022 că România va achiziționa modelul F-35, avionul de generația a 5-a produs de Lockheed Martin și care a început să fie cel mai selectat avion nou a multor state membre NATO, inclusiv Norvegia care face trecerea de la F-16, avioane ce vor ajunge astfel la noi. În acest moment, Forțele Aeriene ale României au în dotare avioane militare F-16 cumpărate din Portugalia. O altă flotilă de F-16 ar urma să fie cumpărată din Norvegia.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult