- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Boloș, anunț de ultimă oră despre plăţile pentru programul „Sprijin pentru nou-născuţi”. ”Am virat banii pentru peste 10.000 de trusouri”

31 May, 12:47 • Cornel Ghimeșan
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că au fost făcute plățile pentru programul „Sprijin pentru nou-născuţi”. Astfel, peste 10.000 de mame vor beneficia în perioada următoare de trusouri pentru bebelușii lor.
Marcel Boloș, anunț de ultimă oră despre plăţile pentru programul „Sprijin pentru nou-născuţi”. ”Am virat banii pentru peste 10.000 de trusouri”

Marcel Boloș, anunț de ultimă oră despre plăţile pentru programul „Sprijin pentru nou-născuţi”. Săptămâna aceasta, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a efectuat plăţile aferente trusourilor pentru nou-născuţi pentru un număr total de aproximativ 10.000 beneficiari cupluri mamă – copil din toată ţara, scrie ZF. 

Citește și Când vor fi realimentate cardurile de sprijin pentru alimente în 2023. Vouchere pentru elevi și sprijin pentru nou-născuți. Buget de 1,8 miliarde de euro pentru persoanele vulnerabile.

Marcel Boloș, anunț de ultimă oră despre plăţile pentru programul „Sprijin pentru nou-născuţi”

Ministrul Marcel Boloș a anunțat că cei 2.000 de lei vor fi virați pe cardurile beneficiarilor zilele următoare.

„Prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) am acordat sprijin pentru aproximativ 4 milioane de persoane vulnerabile din România, fie sub formă de carduri sociale pentru alimente, carduri de energie, pachete cu alimente sau vouchere educaţionale. Astăzi am virat banii pentru peste 10.000 de trusouri destinate mamelor cu nou-născuţi, iar în câteva zile cei 2.000 vor ajunge pe cardurile beneficiarilor. Pentru că mamele au nevoie de sprijin emoţional şi fizic în primele luni de la naşterea copilului, care necesită multă atenţie şi grijă, iar temerile de ordin financiar ar trebui să fie ultima lor precopare. Sunt bani care asigură tinerelor mame produsele de bază pentru îngrijirea copiilor precum îmbrăcăminte, produse de igienă şi lapte praf, acestea pot fi achiziţionate din unităţile partenere în program. Prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021 – 2027, bugetul destinat măsurilor dedicate mamelor şi copiilor în situaţii dificile este de 450 de milioane de euro şi cuprinde, pe lângă sprijinul material direct precum sumele pentru trusoul nou născutului, şi alte tipuri de intervenţii precum creşterea oportunităţilor pe piaţa muncii pentru femei, finanţarea cursurilor de recalificare, decontarea costurilor de transport, rechizite, hrană, îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru cei mici”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic pentru nou-născuţi este de 2.000 de lei. Acesta se acordă mamelor care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului.

Ca să beneficieze de acești bani mamele trebuie să se încadreze în următoarele categorii:

  • Mame care beneficiază de venit minim garantat prin dispoziţie scrisă a primarului;
  • Mame care fac parte din familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei;
  • Mame aflate în situaţii de risc;
  • Victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, persoane dependente şi altele asemenea şi/sau care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate;
  • Mame care nu deţin acte de identitate şi nu pot accede la drepturile civile;
  • Mame minore.

Potrivit reprezentanților MIPE, lista destinatarilor finali pentru fiecare localitate este întocmită de serviciul public de asistenţă socială şi trimise instituţiei prefectului, care centralizează listele la nivelul fiecărui judeţ, iar tichetele sociale pe suport electronic pentru nou-născuţi se emit de către unităţile autorizate de Ministerul Finanţelor şi pot fi utilizate numai pentru achiziţionarea produselor de îngrijire pentru nou-născuţi, în reţeaua unităţilor afiliate programului, în termen de şase luni de la data emiterii acestuia.

Prin intermediul acestor tichetele electronice, mamele pot să achiziționeze produse precum: îmbrăcăminte, lenjerie, sac de dormit, scutece, produse pentru igienă (şampon, săpun, unguent), comprese sterile, termometru, lapte praf de la de la comercianţii parteneri Edenred, compania care a câştigat procedura de achiziţie publică pentru furnizarea cardurilor pe care se încarcă sprijinul.

Judeţele cu cei mai mulţi beneficiari (cupluri mamă – copil) ai ajutorului de 2.000 lei pentru trusouri sunt Bacău, Suceava şi Iaşi, conform listelor transmise de autorităţile locale.

Citește și Se dau vouchere de 2.000 de lei pentru nou-născuți. Ce condiții trebuie îndeplinite

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult