- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Boloș dezvăluie de ce a crescut deficitul bugetar la începutul anului. Ce se întâmplă cu finanțele României în 2024

03 Apr, 17:35 • Adrian Popovici
Marcel Boloș a explicat că deficitul bugetar a crescut în primele două luni din 2024 pe fondul cheltuielilor făcute pentru apărare
Marcel Boloș dezvăluie de ce a crescut deficitul bugetar la începutul anului. Ce se întâmplă cu finanțele României în 2024

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, explică faptul că cheltuielile făcute pentru apărare au afectat cel mai mult deficitul bugetar al României. După cum a explicat oficialul, Marcel Boloş, până la finalul martie, deficitul bugetar nu va depăşi 2,5% din PIB, arată Adevărul.

„Impactul cel mai mare asupra deficitului bugetar de la sfârşitul lunii februarie l-au avut cheltuielile cu apărarea naţională. Am avut contracte cu termene scadente în lunile ianuarie şi februarie şi acestea au determinat aceste tipuri de cheltuieli. Într-adevăr, este un avans faţă de perioada precedentă, respectiv ianuarie-februarie 2023, de 0,5% din PIB, dar repet este generat de cheltuielile cu investiţiile”, a explicat Marcel Boloş, prezent la o conferinţă organizată de Banca Naţională a României şi Patronatul Proiectanţilor în Construcţii.

Marcel Boloș a explicat de ce a crescut deficitul bugetar
Marcel Boloș a explicat de ce a crescut deficitul bugetar

Citește și: Cum explică Marcel Ciolacu deficitul bugetar care a crescut de 1,7 ori la început de 2024. „Să vedem totuși și exercițiul pe un trimestru”

Marcel Boloș: deficitul bugetar, accentuat de cheltuieli pentru apărare

Atunci când a fost întrebat despre legătura dintre deficitul bugetar și cheltuielile pentru apărarea României, Marcel Boloș a menţionat că este vorba de echipamente militare, dar nu a oferit detalii. Trebuie precizat că o poziție similară a avut și Marcel Ciolacu în urmă cu câteva săptămâni atunci când au apărut primele informații despre creșterea pe care a înregistrat-o deficitul bugetar.

„Cu toate acestea, trimestrul întâi, respectiv cele 99 de miliarde de lei pe care le aveam de făcut cu ANAF sunt realizate. O să vedeţi la sfârşitul trimestrului întâi că avem realizarea peste plan, ceea ce este un semnalul bun”, a declarat Marcel Boloş atunci când a fost întrebat de deficitul bugetar.

De asemenea, jurnaliştii au întrebat dacă ţinta de deficit bugetar este în pericol, iar ministrul Finanţelor a spus că în acest moment nu se poate pronunţa.

„Aici trebuie să avem în vedere că la luna iulie vom avea o traiectorie de deficit bugetar pe care ne-o va comunica Comisia Europeană, până în luna septembrie vom negocia această traiectorie de deficit….Noi avem un plan de venituri care până acum, la data la care discutăm subiectul, s-a realizat. Deci practic avem planificat un deficit pe care nu-l atingem, de 2,5% din PIB la sfârşitul martie. Nu va fi cazul de aşa ceva”, a spus Marcel Boloş.

Deficitul bugetar a crescut la 28,99 miliarde de lei după primele două luni ale acestui an, reprezentând 1,67% din PIB, în creştere de 1,7 ori comparativ cu un sold negativ de 17,04 miliarde lei, respectiv 1,07% din PIB, raportat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate recent de Ministerul Finanţelor.

Citește și: Balanța comercială a României în 2024. Deficitul a scăzut cu 15% în ianuarie față de aceeași lună a anului trecut