- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum explică Marcel Ciolacu deficitul bugetar care a crescut de 1,7 ori la început de 2024. „Să vedem totuși și exercițiul pe un trimestru”

27 Mar, 13:08 • Adrian Popovici
Marcel Ciolacu a vorbit despre deficitul bugetar și a explicat faptul că acesta nu reprezintă, în realitate, o problemă pentru România. Acesta a explicat că această creștere s-ar datora unor plăți făcuite de MApN la început de an.
Cum explică Marcel Ciolacu deficitul bugetar care a crescut de 1,7 ori la început de 2024. „Să vedem totuși și exercițiul pe un trimestru”

Ministerul Finanțelor a transmis că deficitul bugetar al României a urcat la 28,99 miliarde de lei după primele două luni ale acestui an, reprezentând 1,67% din PIB, o creştere de 1,7 ori comparativ cu un sold negativ de 17,04 miliarde lei, respectiv 1,07% din PIB, raportat în aceeaşi perioadă a anului trecut, transmite Agerpres.

Această evoluție înregistrată de deficitul bugetar are loc în contextul în care după prima lună din anul 2024, deficitul bugetar a fost 7,89 miliarde lei, respectiv 0,45% din PIB, înseamnă că, în februarie, acest indicator a urcat de aproape trei ori.

Ce spune Marcel Ciolacu despre deficitul bugetar?

Într-o conferință de miercuri, 27 martie, premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat despre deficitul bugetar și a explicat faptul că, în ciuda informațiilor pe această temă, România nu are problemă.

După cum a explicat premierul, deficitul bugetar nu reprezintă un motiv de îngrijorare, punând evoluțiile acestuia din ultima perioadă pe seama unor plăți pe care Ministerul Apărării le-a făcut la început de an, în ianuarie și februarie.

„Nu e nicio problemă. La fel ca în fiecare an, în ianuarie sau februarie vine cataclismul și nenorocirile se așează peste  România. Nu este o problemă, la fel cum mi-am asumat anul trecut că ne încadrăm într-un deficit rezonabil și real, nu putem să intrăm în foamete. (…) În acest moment, avem o coaliție responsabilă, vedem lucrurile credibile, reale. Nu mai există minciuni, punem și plusuri și minusuri.

Nu e o problemă cu deficitul, au fost niște plăți de la Ministerul Apărării care au venit în lunile ianuarie și februarie. La ANAF și-au făcut planul, pentru prima oară, în ambele luni, luna februarie este, de obicei, mai delicată în ceea ce privește colectarea. Să vedem totuși și exercițiul pe un trimestru să putem vorbi în detaliu. Nu vor fi taxe noi, vă garantez”, a declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu, premierul României. Foto: Facebook
Marcel Ciolacu, premierul României. Foto: Facebook

Citește și: Deficit record şi tendinţe economice în primele două luni ale anului 2024. Ce implicări are această situaţie

Ce arată statisticile despre deficitul bugetar?

„Execuţia bugetului general consolidat în primele două luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 28,99 miliarde lei, respectiv 1,67% din PIB, faţă de deficitul de 17,04 miliarde lei, respectiv 1,07% din PIB aferent celor două luni ale anului 2023”, a transmis Ministerul Finanțelor.

După cum arată datele recente despre deficitul bugetar, veniturile totale au ajuns la 86,67 miliarde de lei în primele două luni ale anului 2024, în creştere cu 17,2% (an/an), iar dinamica acestora a fost susţinută de încasările din contribuţii de asigurări, TVA, fondurile europene și impozitele pe salarii şi accize.

Pe de altă parte, cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 115,66 miliarde de lei au crescut în termeni nominali cu 27,1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe anul 2024 au înregistrat o creştere cu un punct procentual faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, de la 5,7% din PIB la 6,7% din PIB.

Citește și: Specialiștii în economie fac previziuni sumbre după ce România a încheiat anul 2023 cu deficit bugetar de 5,68% din PIB: „Cheltuim și cosumăm mai mult decât producem”