- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ajutoare de până la 300.000 euro pentru fermieri. Banii pot fi folosiți pentru achiziție de utilaje și echipamente agricole

12 Jan, 16:11 • Andrei Alina
Ministerul Agriculturii a creat o nouă linie de finanțare DR-20, special dedicată fermierilor din sectorul zootehnic care vor să-și modernizeze ferma. Beneficiarii eligibili pot obține până la 300.000 euro pe proiect pentru achiziție de utilaje și echipamente agricole.
Ajutoare de până la 300.000 euro pentru fermieri. Banii pot fi folosiți pentru achiziție de utilaje și echipamente agricole

Noi ajutoare financiare pentru fermieri în 2023. În acest an, fermierii români, cu excepția persoanelor fizice, cooperative agricole și societățile cooperative care deservec interesele membrilor fermieri, dar și grupuri și organizații de producători constituite în baza legislației naționale în vigoare şi recunoscute de MADR pot depune proiecte de dezvoltare a fermelor în baza cărora pot obține ajutoare de până la 300.000 euro, potrivit agro-tv.ro.

Citește și: Gestionarii fondurilor de vânătoare vor plăti bani fermierilor! Ce prevede noua lege aprobată de Guvern

Potrivit documentului, suma maximă pe care pot să o primească fermierii care solicită fonduri europene prin DR-20 este de 2.000.000 euro/proiect, iar în cazul proiectelor care își propun exclusiv simpla achiziție de utilaje și echipamente agricole, valoarea maximă a sprijinului public va fi de 300.000 Euro/proiect. Condiția este ca fermierii să acopere minimum 35% din fonduri proprii.

Citește și: Subvenții APIA și în 2023. Cum va fi făcută noua plată pentru fermieri

Sume mai mari pot fi obținute pentru înființarea, extinderea și/sau modernizarea adăposturilor de animale, inclusiv a facilităților necesare pregătirii și/sau distribuirii hranei animalelor din exploatație, a căilor de acces, utilităților și racordărilor necesare exploatațiilor zootehnice, pentru dotarea cu utilaje agricole inclusiv remorci și semiremorci tehnologice specializate pentru activitatea agricolă, inclusiv utilajele agricole necesare asigurării bazei furajere, înființarea, extinderea și/sau modernizarea unităților de condiționare și/sau depozitare, înființarea, extinderea și/sau modernizarea unităților de procesare de la nivelul fermei, inclusiv dotările aferente, doar ca o componentă secundară a proiectului (din punct de vedere financiar), înființarea și/sau modernizarea echipamentelor pentru irigații în cadrul fermei, pentru culturile furajere, inclusiv facilități de stocare a apei la nivel de fermă, doar ca o componentă secundară a proiectului, ori înființarea, extinderea și/sau modernizarea (inclusiv dotarea) spațiilor/unităților/punctelor de sacrificare a animalelor din cadrul fermei.