- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Boloș țintește sus! Zeci de proiecte vor fi lansate pe 2023 „Avem de absorbit 6,3 miliarde de euro din PNRR în 2023”

08 Mar, 16:37 • Constantin Cristina
Marcel Boloș, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene pregătește zeci de proiecte în fiecare săptămână pentru PNRR. Obiectivul ministerului este să facă plăți în valoare de 6,3 miliarde, aproximativ un sfert din toți banii.
Marcel Boloș țintește sus! Zeci de proiecte vor fi lansate pe 2023 Avem de absorbit 6,3 miliarde de euro din PNRR în 2023

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș, țintește din ce în ce mai sus pe 2023. Își propune pe acest an să lanseze în fiecare săptămână un total de 44 de apeluri de proiecte pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și să efectueze plăți în valoare de 6,3 miliarde de euro.

Citește și: Marcel Boloș, anunț important despre cardurile de energie! Vestea este relevantă pentru 347.000 persoane

Cele 44 de proiecte vor fi lansate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, care vor fi lansate de-a lungul anului curent. Valoarea apelurilor de proiecte pentru PNRR poare ajunge la 4,3 miliarde de euro, a anunțat Marcel Boloș pentru ZF Live.

„Pentru PNRR avem 44 de apeluri de proiecte în valoare de 4,3 mld. euro. În plus, mai avem şi politica de coeziune. Este important de reţinut că avem acest calendar al apelurilor de proiecte afişat pe site-ul ministerului, care include atât componenta de politică de coeziune, cât şi din PNRR. Este o infuzie de capital însemnată pentru dezvoltare”, a spus ministrul Marcel Boloş, conform sursei citate.

Marcel Boloș
Marcel Boloș

Marcel Boloș, planuri mărețe pentru 2023

Ministrul fondurilor europene s-a pregătit cu un an înainte, din 2022, pentru a fi sigur de reușita pe care urma să o facă în 2023.

„2022 a fost un an de pregătire. Anul acesta trebuie să fie anul în care avem cele mai însemnate plăţi din PNRR, în condiţiile în care Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului şi Ministerul Dezvoltării au încheiat contracte de impact major. Pentru eficienţă energetică sunt peste 1.400 de contracte încheiate cu o valoare de 2,4 mld. euro. Acestea vor produce plăţi. Mai avem şi autostrada Ploieşti-Paşcani, unde sunt 319 km cu o valoare de 4,9 mld. euro”, a adăugat politicianul.

Marcel Boloș și-a propus să investească 6,3 miliarde de euro din PNRR, adică un sfert din bugetul total al planului. Sumele vor fi ajutate, însă în prezent, bugetul PNRR este de 29 miliarde de euro.

Un avantaj major care influențează proiectele energetice este economia României care s-a ridicat remarcabil, astfel, se vor lua aproximativ 2 miliarde de euro și se vor adăuga acestor proiecte energetice.

Conturile României beneficiază în acest moment de o sumă de 6 miliarde de euro din PNRR, bani care încă nu au fost cheltuiți. Marcel Boloș a mai spus că România a solicitat deja cea de-a doua cerere către Comisia Europeană în valoare de aproape 3 miliarde de euro, care trebuia să bifeze anumite condiții. Deocamdată Comisia nu a dat niciun răspuns și încă evaluează solicitarea.

Alte articole: Vouchere sociale 2023. Cardurile vor fi alimentate cu 500 de lei până la sfârşitul lui februarie. Anunţ de ultimă oră al ministrului Marcel Boloş