- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu a mers în control în magazine. Premierul României vrea să verifice dacă au scăzut prețurile la alimente. „Am vrut să văd cu ochii mei”

05 Aug, 12:50 • Lupu Alexandra
Marcel Ciolacu a mers personal în magazine pentru a vedea dacă au scăzut prețurile la alimentele de bază. Iată concluziile premierului.
Marcel Ciolacu a mers în control în magazine. Premierul României vrea să verifice dacă au scăzut prețurile la alimente. „Am vrut să văd cu ochii mei”

Marcel Ciolacu s-a dus în control în magazine! Premierul României a vrut să vadă dacă au scăzut prețurile la alimentele de bază, informează stiripesurse.ro.

Marcel Ciolacu, control în magazine

În presă și pe rețelele de socializare au apărut informații conform cărora prețurile la alimente nu au scăzut în unele magazine, așa cum s-a stabilit în urma înțelegerii dintre comercianți și Guvern. Marcel Ciolacu s-a deplasat personal într-un magazin Profi din sectorul 4 pentru a vedea care este situația.

Citește și: Lanțul de magazine care nu respectă decizia Guvernului de reducere a prețurilor la alimente

Premierul României a afirmat că a observat cele mai mari scăderi de preț pentru cartofii noi, pâine, telemea, făină și mălai. El a precizat că toate autoritățile cu competențe de control vor verifica toate magazinele în următoarea perioadă, pentru a se asigura că actul normativ este aplicat corect, astfel încât românii să plătească mai puțin pentru alimentele de bază la cumpărături.

„Protejarea puterii de cumpărare a românilor cu venituri mici și medii, cei mai afectați de inflație, a fost primul obiectiv vizat odată cu preluarea guvernării.

De aceea, m-am bucurat să văd că OUG privind limitarea adaosurilor comerciale la produsele de bază începe să-și producă efectele. Am vrut să văd cu ochii mei cum s-a aplicat acest act normativ și am mers astăzi într-un magazin Profi din Sectorul 4.

Cele mai mari scăderi sunt la cartofii noi, apoi la pâine, telemea, făină și mălai. Îi asigur pe toți românii că, în perioada următoare, toate autoritățile cu competențe de control vor verifica, în toate magazinele, ca acest act normativ să fie corect aplicat astfel încât prețul coșului zilnic al fiecărui român să fie redus”, declară premierul.

Anterior, pe data de 3 august, Marcel Ciolacu a confirmat că alimentele de bază sunt regăsite la un preț redus în marile magazine din țară. Premierul s-a arătat mulțumit de faptul că lanțurile de magazine au aplicat plafonarea adaosului comercial încă de pe data de 1 august și menționa că soluția este una vitală.

„Mă bucură faptul că marile lanţuri de magazine au început să aplice, din 1 august, reducerea preţurilor la alimentele de bază. Este o soluţie vitală pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor şi am văzut deja preţuri reduse şi cu 35 – 50% la unele produse”, a afirmat Ciolacu în debutul şedinţei de Guvern susținută pe data de 3 august.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Românii ar trebui să dea mai puțini bani pentru următoarele alimente:

  • Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități
  • Lapte de vacă de consum 1L, grăsime 1,5% cu excepția UHT
  • Brânză telemea de vacă vrac
  • Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  • Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
  • Mălai 1 kg
  • Ouă de găină calibrul M 10 buc.
  • Ulei de floarea-soarelui 1L
  • Carne proaspătă pui (Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard)
  • Carne proaspătă porc (Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc)
  • Legume proaspete vrac (Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.)
  • Fructe proaspete vrac (Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă)
  • Cartofi proaspeți albi vrac
  • Zahăr alb tos 1 Kg

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Alimentele s-au ieftinit! Marcel Ciolacu prezintă primele rezultate de la raft: „Am văzut preţuri reduse şi cu 35 – 50%”