- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu, avertisment pentru bugetari: „România nu poate suporta un sistem bugetar ca cel în care suntem acum”

03 Apr, 19:48 • Adrian Popovici
Marcel Ciolacu a declarat recent că sistemul bugetar din România are nevoie de o reformă și a dat exemplul Poloniei ca eficiență în ceea ce privește atragerea de fonduri europene și de eficiență a activității.
Marcel Ciolacu, avertisment pentru bugetari: „România nu poate suporta un sistem bugetar ca cel în care suntem acum”

Marcel Ciolacu se declară nemulțumit de sistemul public din România, subliniind faptul că avem cei mai mulți angajați în sistemul bugetar din toată Europa. După cum a mai explicat premierul, este necesară o reformă administrativă, așteptată în ultimii 30 de ani, conform News.ro.

Premierul a făcut recent o serie de declarații în care a explicat faptul că România are nevoie de o reformă administrativă profundă. Marcel Ciolacu a adăugat faptul că țara noastră nu mai poate susține actualul sistem bugetar și că, în forma sa actuală, acesta împiedică dzvoltarea.

„România nu poate suporta un sistem bugetar ca cel în care suntem acum. Nu va duce la dezvoltare un astfel de sistem bugetar. Te duceai într-un minister, erau şapte agenţii pentru avizare. După reorganizare, există un singur serviciu de avizare. (..) Nu poţi să faci reformă fără digitalizare, în continuare este o reticenţă în privinţa digitalizării”, a declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Citește și: Paradoxul bugetarilor din România. După suspendarea angajărilor din 2023, numărul de posturi ocupate și vacante a crescut

Marcel Ciolacu, nemulțumit de sistemul bugetar

Premierul a explicat faptul că reforma în rândul bugetarilor s-a lăsat așteptată și a dat exemplul Poloniei. Astfel, explică Marcel Ciolacu, această țară reușește să propună 4-5 proiecte europene integrate pe regiuni, asta în timp ce România, din cauza organizării, vine cu 10.000.

„Toată lumea aşteaptă această reformă de 30 de ani, trebuie şi o reformă administrativă. Nu făcute pauşal, în funcţie de câţi locuitori, făcute strategic, pe listă. S-a pierdut acel timp când trebuiau făcute, cum a făcut Polonia, fiindcă în loc să ai 10.000 de proiecte pe fonduri europene, mergeai pe 4 sau 5 proiecte integrate pe regiuni. Noi suntem pe sistem administrativ francez, dar s-ar fi venit cu acei guvernatori regionali care, prin bugetele avute, ar fi echilibrat dezvoltarea regională, lucru la care iarăşi suntem restanţi. Uitaţi-vă cum s-a dezvoltat Ardealul”, a mai adăugat Marcel Ciolacu.

„Marea mea problemă este că avem foarte mulţi ordonatori de credite principali şi terţiari, şi acolo, prin aceste restructurări, încep să dispară. Am avut 16.000, cred că cei mai mulţi din toată Europa, dacă nu din lume. (..) Toată această şmecherile în sistemul bugetar începe încet, încet să se dezumfle”, a mai adăugat Marcel Ciolacu.

Citește și: Salariile bugetarilor în ianuarie, duble față de estimările Guvernului. Cheltuielile au fost cu 21% mai mari, în loc de doar 11%