- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salariile bugetarilor în ianuarie, duble față de estimările Guvernului. Cheltuielile au fost cu 21% mai mari, în loc de doar 11%

18 Mar, 16:40 • Adrian Popovici
La sfârșitul anului trecut, Guvernul estima că salariile bugetarilor vor crește cu 11%. Datele din luna ianuarie indică faptul că, în realitate, costurile au crescut cu 21% față de bugetele alocate inițial.
Salariile bugetarilor în ianuarie, duble față de estimările Guvernului. Cheltuielile au fost cu 21% mai mari, în loc de doar 11%

Datele publice indică faptul că salariile bugetarilor, în ianuarie, au fost duble duble faţă de estimările făcute de Guvern. Calculele făcute de Ziarul Financiar indică faptul că salariile bugetarilor ar fi trebuit să crească cu 11% în prima lună din 2024, totuși, în realitate ar fi crescut cu 21%.

Pentru a gestiona această situație,  Ministerul de Finanţe vrea să dezgheţe creşterile pentru salariile bugetarilor. După cum arată textul unei alte ordonanţe de urgenţă, salariile bugetarilor sunt  îngheţate, după ce guvernul Marcel Ciolacu a spus că va ajusta deficitul bugetar în primul rând prin economii la bugetul de stat şi abia apoi prin creşterile de taxe.

„În vederea apli­cării politicii salariale de către ope­ratorii economici cu capital majoritar sau integral de stat, se regle­men­tează ca opera­torii eco­nomici care au înregistrat pierderi contabile şi/sau plăţi restante la 31 decembrie 2023, să poată acorda anumite creşteri salariale”, se arată în nota de fundamentare a acestei ordonanțe care afectează salariile bugetarilor.

În ceea ce privește impactul financiar asupra bugetului general consolidat al acestor măsuri, deşi sunt mai multe măsuri care măresc cheltuielile bugetului de stat, autorii nu au oferit detalii. La secţiunea „Propuneri pentru acoperirea creşterii cheltuielilor bugetare ”, cei care au redactat documentul au notat: „Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect”.

Te-ar putea interesa și: Adrian Negrescu: „Avem un stat obez. Plătim dublu pentru salariile bugetarilor față de acum 7 ani”. Peste 13.000 de bugetari pe statul de plată în 2023

Salariile bugetarilor în ianuarie, duble față de estimările Guvernului
Salariile bugetarilor în ianuarie, duble față de estimările Guvernului

Creșterile de salarii pentru bugetari, nu a fost inclusă complet în previziunile fiscale pentru 2024

Deși au fost mărite unele taxe şi chiar introduse unele la începutul anului, execuţia bugetară din ianuarie a avut de suferit. Astfel, deși s-au strâng bani la bugetul de stat, diferitele cheltuieli au fost duble față de așteptări. După cum arată datele legate de salariile bugetarilor, estimările au fost de 11% pe tot anul 2024. Cu toate acestea, cheltuielile cu salariile cresc dublu faţă de programare în ianuarie 2024.

În conformitate cu legile actuale,funcţiile de conducere din aparatul de stat nu puteau avea o pondere mai mare de 8% din totalul posturilor, acum se poate ajunge până la 10%, dacă sunt întrunite anumite condiţii. „Prezen­ul proiect de act normativ instituirea posibilităţii guvernului de a stabili prin memorandum un număr total de funcţii de conducere mai mare de 8%, dar fără a depăşi 10 % din numărul total de posturi aprobate”.

„Companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, cu modificările şi completările ulterioare, reglementează repartizarea unei cote de “minimum 50% vărsăminte la bugetul de stat sau local, în cazul regiilor autonome, ori dividende, în cazul societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor, cu capital integral sau majoritar de stat”, se mai arată în proiect.

Citește și: Muncă multă și bani puțini în România! Salariile pe care le câștigă un medic, un asistent medical sau un profesor în 2024, comparativ cu alte țări

Tags: