- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu promite ajutor pentru Ucraina. Cerealele ucrainene vor tranzita în continuare România! „Mă voi asigura că lucrurile vor merge în direcția corectă”

18 Aug, 15:13 • Lupu Alexandra
Marcel Ciolacu, declarații de ultimă oră. Premierul României promite în continuare ajutor pentru Ucraina.
Marcel Ciolacu promite ajutor pentru Ucraina. Cerealele ucrainene vor tranzita în continuare România! „Mă voi asigura că lucrurile vor merge în direcția corectă”

Marcel Ciolacu i-a promis vineri omologului său ucrainean că România va asigura în continuare tranzitul cerealelor din țara vecină. Premierul a ținut să menționeze că Guvernul ia în considerare și doleanțele fermierilor români, aceștia reprezentând o prioritate pentru țară, informează stiripesurse.ro.

Marcel Ciolacu promite ajutor pentru Ucraina

Premierul ucrainean Denîs Șmihal se află vineri la București, unde semnează noi acorduri cu Marcel Ciolacu. Premierul a declarat, din acest punct de vedere, că a dat asigurări că va susține în continuare țara vecină.

Vezi și: Sorin Grindeanu, reacție după ce depozitele de cereale din Ucraina au fost avariate în timpul atacurilor rusești: „Nu-i putem obliga pe ucraineni să vină să folosească porturile româneşti”

„Prim-Ministrul Șmihal a făcut o prezentare extinsă a implicațiilor deciziei unilaterale a Federației Ruse de retragere din Inițiativa privind Cerealele la Marea Neagră asupra securității alimentare globale, precum și asupra economiei Ucrainei.

L-am asigurat că România se va implica în continuare, la fel ca și până acum, în facilitarea exporturilor de cereale ucrainene către piețele internaționale”, declară el.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, a fost stabilită „o țintă ambițioasă”: mai exact, dublarea volumului tranzitului de cereale ucrainene prin România, de la 2 milioane tone/lună acum, la 4 milioane tone/lună în viitor.

„În acest sens, ne vom concentra eforturile spre dezvoltarea capacităților și coridoarelor deja existente – în primul rând a Canalului Sulina și a Portului Constanța. Am reconfirmat astăzi cu premierul Șmihal aceste obiective și această abordare.

Am semnat astăzi împreună cu domnia sa o Declarație politică privind întărirea cooperării bilaterale în asigurarea tranzitului fiabil al mărfurilor din Ucraina. De asemenea, am făcut și o trecere în revistă a proiectelor pe care le avem în lucru pentru creșterea traficului – maritim, fluvial, feroviar, rutier, precum și la punctele de trecere a frontierei.

România a făcut eforturi substanțiale, inclusiv prin alocarea de resurse bugetare naționale, pentru extinderea capacității de preluare, tranzit și expediere, pe toate aceste componente. Rezultatele acestor eforturi pentru îmbunătățirea conectivității transfrontaliere se văd deja: avem majorări ale tranzitului de 200% la unele din principalele puncte de tranzit, respectiv de 500% în Portul Constanța Sud”, a precizat Ciolacu.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu a precizat că măsurile care se vor adopta în continuare vor avea în vedere atât nevoia sprijinirii Ucrainei, cât și așteptările și preocupările legitime ale producătorilor și fermierilor români.

„Protejarea pieței interne românești și a fermierilor români este unul dintre obiectivele majore ale acestui Guvern! Și mă voi asigura că lucrurile vor merge în direcția corectă”, a explicat Ciolacu.

Tot astăzi au fost semnate două documente importante. Vorbim despre acordul privind recunoașterea reciprocă a actelor de studii, dar și cel privind deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, la Sighetu Marmației-Bila Tserkva.

„Sunt dovezi ale extinderii cooperării între România și Ucraina, în beneficiul cetățenilor noștri”, a concluzionat premierul Marcel Ciolacu.

Citește și despre următorul subiect: Sorin Grindeanu a găsit soluțiile ideale pentru criza cerealelor „Am căzut de acord că trebuie accelerate exporturile de cereale ucrainene”