- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mare atenție! Legume pline cu chimicale, vândute în supermarketuri și angrouri. Cultivatorii foloseau substanțe interzise pentru a face mai mulți bani

04 May, 20:32 • Lupu Alexandra
Consumatorii trebuie să aibă mare grijă! Cultivatorii trimiteau în supermarketuri și angrouri legume pline cu chimicale, pentru a face mai mulți bani.
Mare atenție! Legume pline cu chimicale, vândute în supermarketuri și angrouri. Cultivatorii foloseau substanțe interzise pentru a face mai mulți bani

Doi legumicultori din Goldeanu Sărat puneau viața consumatorilor în pericol, punând la vânzare legume pline cu chimicale. Așa cum arată primele informații relatate de antena3.ro, cultivatorii forțau coacerea legumelor prin substanțe toxice, interzise în România, pentru o recoltă timpurie.

Legume pline cu chimicale, în magazine

Doi cultivatori din Goldeanu Sărat foloseau substanțe toxice, complet interzise în România, pentru a forța coacerea legumelor. În acest fel, persoanele în cauză își asigurau o recoltă timpurie, pentru a face mai mulți bani, dar cu toate acestea, puneau în pericol sănătatea consumatorilor români.

Faptele celor doi cultivatori au fost descoperite în cursul zilei de marți, atunci când polițiștii buzoieni au făcut mai multe percheziții în Goldeanu Sărat, județul Buzău. Legumicultorii foloseau substanțe toxice pentru a-și asigura recolta de roșii, castraveți și ardei, dar mai mult decât atât, foloseau o concentrație de 7 – 8 ori mai mare decât cea recomandată în țările în care soluțiile respective nu au fost interzise.

Ultimele informații arată că ancheta polițiștilor vizează și o a treia persoană, un bărbat din Ilfov, suspect că ar fi adus fertilizanți interziși în România, pe care îi revindea. Ulterior, fermierii din Goldeanu Sărat îi foloseau pentru creșterea legumelor cultivate în solar. Practica va fi greu de demonstrat. Anchetatorii merg pe ipoteza traficului cu substanțe toxice neomologate, având în vedere cantitățile mari de îngrășăminte complet interzise descoperite în urma perchezițiilor.

Citește și despre: Inedit! Românii pot cumpăra de pe piață căpșuni crescute într-un amestec făcut din coajă de nucă de cocos. Cât costă un kilogram

Practica interzisă a trezit suspiciuni printre legumicultorii corecți, care investesc sume uriașe pentru încălzirea serelor. Cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău au confirmat că folosirea anumitor pesticide contribuie la accelerarea coacerii legumelor, astfel, intervalul de ajungere la maturitate este scurtat considerabil, cu până la două săptămâni.

Cu toate acestea, astfel de practici pot pune viața consumatorilor români în pericol. Anchetatorii trebuie să ducă legumele cultivatorilor buzoieni la analize de laborator pentru a se convinge dacă au sau nu pesticide în exces. Direcția Fitosanitară Buzău este instituția cu rol de monitorizare în acest caz. Sursa citată relatează că cei doi cultivatori vindeau roșiile, castraveții și ardeii atât în magazine engross, cât și în supermarketuri.

Legume
Legume

„În continuarea cercetărilor în dosarul penal privind utilizarea şi revânzarea de substanţe toxice, ieri, 3 mai, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Buzău au depistat o autoutilitară, parcată în curtea unui lăcaş de cult din Ilfov, încărcată cu mai multe recipiente ce conţin substanţe toxice şi produse de protecţia plantelor, neomologate. Din investigaţii, a reieşit că maşina ar fi utilizată de bărbatul din Ilfov, de 52 de ani, iar produsele din habitaclul autovehiculului ar aparţine acestuia. Produsele ar fi fost deţinute în vederea comercializării către producătorii agricoli.

Astfel, poliţiştii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, 400 de litri şi 144 de kilograme de produse. Poliţiştii continuă cercetările, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, pentru documentaresa întregii activităţi infracţionale. Reamintim că, la data de 2 mai a.c., polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Buzău şi Ilfov au pus în executare şase mandate de percheziție domiciliară, în Buzău şi Ilfov, la persoane bănuite că utilizează sau revând substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în spaţii protejate, de tip solar.

Percheziţiile s-au desfăşurat în baza mandatelor emise de Judecătoria Pogoanele. În aceeași zi, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Buzău, cu sprijinul poliţiştilor din Giurgiu, au depistat în flagrant delict un bărbat, din Ilfov, în timp ce transporta 200 de sticle şi 210 pungi ce conţineau substanţe toxice şi produse de protecţia plantelor neomologate în România.

Din investigaţii, a reieşit că acestea ar fi fost introduse în ţară, ilegal, în urmă cu puţin timp. În urma activităţilor, au fost descoperite și ridicate 204 kilograme şi 356 de litri de substanțe toxice și de protecția plantelor neomologate, din care 16 kilograme şi 58 de litri de produse, cu termenul de valabilitate expirat.

În baza mandatelor de aducere, persoanele bănuite, un bărbat, din Ilfov şi doi bărbați din Buzău, cu vârste cuprinse între 21 şi 52 de ani, au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, pentru continuarea cercetărilor.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. Acțiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul celorlalte structuri şi luptătorilor de la serviciile pentru acțiuni speciale din Buzău și Ilfov”, se arată în comunicatul Poliţiei.

Vezi și: Porumbul, o problemă pentru români? Cum va arăta piața cerealelor în continuarea anului 2023