- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Porumbul, o problemă pentru români? Cum va arăta piața cerealelor în continuarea anului 2023

29 Apr, 18:21 • Bumbeneci Diana
Românii se tem că ar putea pierde afacerile pe bază de porumb. Specialiștii anunță cum va arăta piața cerealelor în 2023.
Porumbul, o problemă pentru români? Cum va arăta piața cerealelor în continuarea anului 2023

Vremea secetoasă și criza duc la mari probleme pentru fermierii români. Mai sunt câteva luni până când recolta de porumb din anul 2023 va ajunge în hambare, însă prognozele deja nu sunt cele mai bune pentru fermieri. Sunt luate deja în calcul prețurile de pe piața cerealelor, pentru că despre vreme nu știm încă ce ne rezervă în perioada următoare, anunță AgroTV.

Cum va arăta piața cerealelor în 2023

Dacă la momentul acesta, prețul porumbului se menține oarecum stabil, pe fondul secetei din Argentina, prognozele specialiștilor de pe piața cerealelor privind recolta din anul 2023 nu sunt încurajatoare. Recolta nouă este cotată acum la 200 de euro/tonă, iar speranțele că prețul va mai crește sunt, practic, inexistente, mai anunță sursa citată.

Ai mai putea citi: Prețurile cerealelor rămân sub presiune! Grâul și porumbul ajung la sume îngrijorătoare

cereale
cereale

„Dacă vorbim despre porumb, avem un invers de recoltă foarte mare în acest moment. Recolta veche are un preț de 230 euro/tonă, care este rezultatul secetei din Argentina, însă recolta nouă este valorizată în jurul valorii de 200 euro/tonă.

De ce spunem lucrul acesta? Pentru că Statele Unite vor avea un volum foarte mare de porumb, Uniunea Europeană se va apropia de nivelul de 65 milioane de tone, cu doar 4 milioane mai puțin față de anul 2021. Brazilia va genera o recoltă foarte bună, 125-126 milioane de tone. Astfel, lucrurile sunt oarecum securizate în ceea ce privește prognoza viitoare a porumbului.”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piața cerealelor, în Agrojurnal.

În 2022, România a raportat cea mai mică producție de porumb din 2007 și până la ora actuală. Seceta pedologică a micșorat considerabil recolta cu aproximativ 40%-50% față de anii trecuți.

„La porumb nu s-a încheiat recoltatul pe întreaga suprafață, dar până la această dată producția medie este de 3.000 de kilograme la hectar, ceea ce înseamnă mult sub media anilor normali în România, când la această cultură se obțineau între 5 și 6 tone la hectar. Este cea mai afectată cultură din cauza secetei, producția obținută fiind mult mai mică decât în anii normali, dar ne asigură consumul intern și o disponibilitate pentru export”, a precizat ministrul Petre Daea la încheierea anului agricol 2022.

Vezi și: România va avea cea mai mică producție de porumb din ultimii 15 ani. Petre Daea: „A fost un an foarte dificil, un an care a pus la grea încercare fermierii români”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult