- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marile ferme de porci au declarat război comerțului ambulant și micilor samsari din cauza pestei porcine. Fermierii amenință cu plângeri penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor

08 Nov, 11:37 • Gabriela Andreescu
Marile ferme de porci ameninţă cu plângeri penale din cauza comerţului de animale fără documente, care ar fi cauza principală a răspândirii pestei porcine africane şi le-ar provoca pagube imense. La rândul lor, autorităţile spun că "a explodat comerţul online" şi încearcă să facă faţă situaţiei prin controale ample.
Marile ferme de porci au declarat război comerțului ambulant și micilor samsari din cauza pestei porcine. Fermierii amenință cu plângeri penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Fermierii sunt îngrijorați de răspândirea pestei porcine și se tem că micul comerț ambulant va contribui la această problemă, ajungând, inevitabil, să le afecteze activitatea.

Omul de afaceri arădean Dimitrie Muscă, care gestionează ferme care au în total 50.000 de porci, spune că „însăşi existenţa porcilor în România este pusă în pericol”, nu doar afacerile din domeniu, din cauza pestei porcine africane care „începe din nou să se răspândească în ţară”.

„Constatăm că autorităţile nu fac suficient pentru a combate comerţul ilegal de porci, iar pesta începe din nou să se răspândească în ţară. Aceşti samsari pe care îi vedem cu porcul sau oaia pe toate drumurile trebuie opriţi şi avem în vedere să depunem plângeri penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, care îi vizează pe ei şi pe autorităţile care nu îşi fac treaba. Însăşi existenţa porcilor în România este pusă în pericol, pentru că la noi în ţară se mai produce doar 10% din carnea de porc pe care o consumăm iar restul vine din importuri. Dacă autorităţile nu iau măsuri mai aspre, suntem doar noi crescătorii care avem datoria să facem ceva”, a declarat marţi, pentru Agerpres, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă.

La rândul său, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat, pentru Agerpres, că cel mai mare risc de răspândire a pestei în acest moment este reprezentat de comerţul ilegal de porci şi a admis că aceasta este şi îngrijorarea patronilor, care se tem că fermele le vor fi puse sub restricţii sau chiar s-ar putea confrunta cu boala în propriile crescătorii.

„În judeţul Arad nu avem la momentul acesta niciun focar de pestă porcină africană confirmat, dar în opinia noastră este vorba doar de timp, având în vedere contextul, până ne vom confrunta din nou cu această boală. A explodat şi comerţul online cu porci şi carne de la animale provenite din gospodării. Cea mai mare problemă este circulaţia animalelor fără documente, iar pentru transportul animalelor între judeţe este nevoie de avizul din ambele judeţe, de plecare şi de sosire a animalelor. Deci comerţul de porci vii şi carne de porc provenită din sacrificări ilegale reprezintă principalul pericol pentru transmiterea virusului pestei porcine africane. Considerăm că mistreţii nu mai sunt pericolul principal, pentru că numărul lor a scăzut semnificativ”, a spus Marcel Roşu.

Marile ferme de porci au declarat război comerțului ambulant și micilor samsari din cauza pestei porcine
Marile ferme de porci au declarat război comerțului ambulant și micilor samsari din cauza pestei porcine

Directorul DSVSA Arad a adăugat că nemulţumirea unor fermieri legată de autorităţi este că nu s-ar face suficiente verificări pentru prinderea celor în ilegalitate, însă numărul echipelor de control depinde şi de numărul poliţiştilor alocaţi, întrucât este vorba de controale comune.

„Facem tot posibilul să fim prezenţi cât mai mult pe teren pentru a depista transporturile ilegale de animale. În paralel, testăm cât de mult putem animalele moarte atât în ferme cât şi în gospodăriile populaţiei, pentru a depista cât de repede se poate virusul şi a preveni astfel răspândirea”, a mai spus Marcel Roşu.

Oficialul DSVSA a lansat un apel şi către populaţie, pentru a anunţa medicul veterinar în cazul oricăror simptome apărute la animalele din gospodării ce ridică suspiciuni de îmbolnăvire.

Citește și: Se anunţă criză de carne de porc înainte de Sărbători din cauza pestei porcine. Daea: „Ne va costa acest virus”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult