- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marius Budăi aruncă bomba! Care este ultima variantă de majorare a salariilor profesorilor propusă de coaliție

31 May, 16:21 • Cornel Ghimeșan
Coaliția de guvernare ia în calcul o majorare a salariilor profesorilor de 25%-30%, în acest an, în raport cu salariul minim şi, apoi, până la 60% în următorii doi ani.
Marius Budăi aruncă bomba! Care este ultima variantă de majorare a salariilor profesorilor propusă de coaliție

Care este ultima variantă de majorare pentru profesori. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat miercuri că toate solicitările profesorilor sunt în aceste momente pe masa coaliției, potrivit Antena3CNN.

Citește și Sindicatele din învățământ anunță cât va ține greva. Ce se va întâmpla cu elevii

Care este ultima variantă de majorare pentru profesori

Toate solicitările dumnealor sunt pe masă. Eu mi-aş dori să se închidă cât mai repede această grevă a sindicatelor”, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Marius Budăi.

Oficialul a subliniat că majorarea salarială nu va fi aplicată doar profesorilor debutanţi, ci tuturor cadrelor didactice. În aceste momente, liderii coaliției promit că în trei ani, salariul unui debutant va crește de la 2.400 de lei, cât este în prezent, la 4.000 de lei. Asta ar însemna ca eșalonat, în viitoarea lege a salarizării, profesorii să primească în jur de 500 lei pe an.

Întrebat dacă se poate face o ordonanță de urgență și să fie dați banii în plus acum profesorilor, Marius Budăi a răspuns: „Perioada este extrem de sensibilă. Am spus de la început că din respect pentru dascălii noștri, o să evit să vorbesc de sume de bani și de oferte la televizor. 

Aș putea să reiau un pic istoria, să vedem și de ce suntem acum în această situație.  Faptul că doi ani de zile nu s-a aplicat legea salarizării și oamenii, într-adevăr sunt la capătul răbdării, însă văd că de la domnul președinte până la cei doi lideri ai coaliției și noi facem toate eforturile să avem aceste discuții.  Cred că acum trebuie să le spună liderilor de sindicat noile discuții. Cred că orice altă intervenție nepotrivită nu ar fi bine venită, din respect pentru copii, pentru părinții copiilor și pentru dascălii noștri (…)Cred și sunt ferm convins că acum este momentul să fim extrem de atenți la ceea ce declarăm și ceea ce facem, mai ales în situația în care ați văzut, liderii coaliției s-au întâlnit cu dl. președinte, au ajuns la Guvern și vor fi în următoarea oră în discuție cu liderii de sindicat.  Cred că cred că este momentul să fim cu toții extrem de ponderați, să depunem cu toții toate eforturile pentru ca această situație să fie închisă”,  a spus Marius Budăi.
Ministrul a subliniat că grila de salarizare negociată la Ministerul Educației va fi transpusă în viitoarea lege a salarizării.

„S-a discutat foarte clar când liderii de sindicat au fost la Ministerul Muncii, că discuțiile pe următoarea grilă de salarizare vor începe de la acest principiu. Noi vom respecta tot ce liderii coaliției le vor transmite acum liderilor de sindicat. De altfel, o primă decizie și ce a ținut de Ministerul Muncii, dacă vorbim de anexa 8, acolo unde există personalul auxiliar din cadrul din educație, dar și anumite funcții comune, deja vinerea trecută ordonanța de urgență a fost gata și a fost aprobată în ședința de Guvern.  Tot ce se va decide și ce liderii coaliției au decis până acum s-a transformat în fapte”,

a precizat oficialul de la Muncă.

Totodată, ministrul Budăi a transmis că până când nu se va încheia greva profesorilor nu va fi continuată nicio negociere politică.

„Situația este extrem de încordată. Orice spunem unii dintre noi acum poate crea sau nu plăceri sau neplăceri. Cred că este momentul să lăsăm liderii să le transmită liderilor de sindicat decizia dumnealor și după aceea să să vedem cum continuăm. 

Este foarte important că ați văzut și am susținut din primul moment decizia lui Marcel Ciolacu de a nu mai continua nicio negociere politică până nu se închide această situație. 

Am și transmis public că din respect pentru cei peste 300.000 de angajați din cadrul sistemului de educație, pentru cei peste trei milioane de copii și părinții lor, eu însă sunt părinte de doi copii, noi cu toții trebuie să fim extrem de înțelepți acum și să lăsăm la o parte orice altă discuție și să ne concentrăm doar pe rezolvare a acestei probleme. 

Nu era din punctul nostru de vedere, nicio funcție din cadrul guvernului sau care altă funcție mai importantă decât acest aspect şi atunci am lăsat jos orice discuții politice pentru a rezolva această situație”, a precizat Budăi.

Citește și Se întorc elevii luni la școală? Sindicaliștii din Educație oferă răspunsul cu privire la continuarea grevei

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult