- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sindicatele din învățământ anunță cât va ține greva. Ce se va întâmpla cu elevii

22 May, 12:27 • Bumbeneci Diana
Sindicatele din învățământ anunță ce se va întâmpla cu actuala grevă. Profesorii sunt pregătiți să boicoteze anul școlar.
Sindicatele din învățământ anunță cât va ține greva. Ce se va întâmpla cu elevii

Sindicatele din învăţământ, detalii despre cât va dura greva profesorilor: „A sosit momentul ca această umilință să înceteze”
Marius Nistor, preşedinte Federaţia „Spiru Haret”, a comentat discuțiile avute astăzi cu Guvernul pentru a nu se ajunge la grevă.

Cât va ține greva din învățământ

„Negocierile au fost un eşec. Nu suntem asistați social pentru a primi genul acesta de stimulente”

, spun sindicaliștii care au precizat în ce condiții se pot discuta cerințele cardelor didactice.

„O să vă spun foarte clar care a fost poziția colegilor mei din țară. Nu suntem asistați social pentru a primi genul acesta de stimulente. Statutul social pentru personalul din învățământ nu prin acordarea unor stimulente poate fi asigurat, ci printr-o grilă de salarizare care să conducă la o salarizare decentă.

Pentru că avem o problemă gravă cu resursa umană, de la personal nedidactic la personal didactic auxiliar didactic de predare și inclusiv personal care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control. Despre asta vorbim, respectul nu se poate asigura pentru această categorie atât de oropsită acordând stimulente.

Această ofertă nu diferă cu nimic față de ceea ce s-a discutat la întâlnirea anterioară. Doar faptul că pe viitoarea lege unitară de salarizare vor începe niște discuții începând cu 15 iulie. Păi, vor fi discuții începând cu 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii. Va intra în Parlament de la 1 septembrie și cu aplicabilitate, cine știe, de la 1 ianuarie anul viitor. Dar nu știm care va fi grila, pentru că a doua grilă negociată cu Ministerul Educației este considerată ca fiind greu de pus în aplicare și de asemenea nu există niciun angajament clar sau vreun act normativ prin care să spună dacă se aplică dintr-o dată și de când se aplică”, a spus la Antena 3 CNN, Marius Nistor, preşedinte Federaţia „Spiru Haret”.

Liderii de sindicat anunţă cât va dura greva din învățământ

Întrebat cât va dura greva din învățământ, Marius Nistor, preşedinte Federaţia „Spiru Haret” a spus:

Citește și: ALERTĂ METEO. Ploi și vijelii în mai multe regiuni ale ţării. Cantităţile de apă vor depăşi 30 de litri pe metru pătrat

„Greva va dura până în momentul în care colegii noștri, care la referendum au votat cu DA pentru această formă de protest, tot prin referendum vor decide să înceteze acțiunea în cauză. Deci totul depinde strict de ceea ce va face clasa noastră politică, de ceea ce va face Guvernul României, Parlamentul României.

Discutăm de asumarea unei decizii politice. Este capabilă clasa politică de o astfel de decizie? Dacă da, atunci vor trebui să se manifeste cât mai rapid cu putință. Vreau să repet nu este o grevă de lider de sindicat, este o grevă a majorității colegilor noștri, chiar și ale membrilor de sindicat.

Ei decid ceea ce este satisfăcător din punct de vedere al statutului social. În funcţie de ce decid colegii noștri vom ști ce vom face mai departe”, a mai spus Marius Nistor, preşedinte Federaţia „Spiru Haret”.

Simion Hăncescu, preşedinte FSLI: „Respingere 100% iar ne simțim jigniți”

„Din păcate, ce s-a întâmplat astăzi a fost un eșec total și evident că am avut ședință cu colegi din țară. Respingere 100% iar ne simțim jigniți. Adică să vii după cinci luni cu aceeași ofertă pe care am primit-o în urmă cu cinci luni este prea mult. Înseamnă că totuși Guvernul României n-a înțeles nimic din doleanțele noastre și argumentele că să vedem, să nu luăm bani din PNRR, dacă nu știu, depășim debitul bugetar.

Să mai avem răbdare, nu mai merge. Am fost umiliți 33 de ani. A sosit momentul să ca această umilință să înceteze. Vrem lucruri concrete, oamenii vor documente oficiale care să le garanteze faptul că va fi o lege a salarizării corectă și se știe foarte bine că noi am lucrat cu Ministerul Educației o grilă, dar n-am primit un răspuns foarte clar dacă acea grilă se va pune sau nu în practică.

O forma a acelei grile ar urma ca salarizarea în învățământ se facă plecând de la principiul profesorul debutant să aibă salariu de plecare mediu brut pe economie, altfel tradus în jur de 4.000 lei net, care înseamnă oricum puțin față de statutul social 4.000 lei”, a spus şi Simion Hăncescu, preşedinte FSLI.

Citește și: Vești fabuloase pentru jucătorii la loto. 8,38 milioane de euro este reportul la tragerea Loto 6/49

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult