- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marius Budăi, despre creșterea vârstei de pensionare în 2024. Care sunt cele mai importante schimbări din noua Lege a pensiilor! 

02 Mar, 10:27 • Fundeanu Madalina
Principalele schimbări din noua Lege a pensiilor. Marius Budăi explică ce înseamnă creșterea vârstei de pensionare pentru români.
Marius Budăi, despre creșterea vârstei de pensionare în 2024. Care sunt cele mai importante schimbări din noua Lege a pensiilor! 

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat ce înseamnă creșterea vârstei de pensionare din noua Lege a pensiilor. Aceasta va intra în vigoare începând cu 1 septembrie 2024 și aduce o mulțime de schimbări pentru pensionarii din România, conform Antena 3 CNN.

Principalele schimbări din noua Lege a pensiilor

Cea mai importantă dintre aceste modificări se referă la recalcularea veniturilor și la creșterea acestora începând tot cu 1 septembrie.

Potrivit noii legi a pensiilor, „indexarea veniturilor se va face cu rata inflației, la care se adaugă 50 la sută din creșterea reală a salariului mediu brut pentru anul calendaristic anterior, la fel cum era prevăzut în legea anterioară. Majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie”.

Astfel, noutatea este că majorarea pensiilor va fi corelată cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației.

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat care sunt principalele schimbări cu care vine noua lege a pensiilor.

„În funcție de evoluția ratei inflației și în funcție de creșterea salariului mediu brut pe țară, formula va fi cea care va da procentul. Nu putem să spunem acum care va fi inflația, dar putem să preconizăm.

La final de an cunoaștem exact creșterea reală a salariului brut pe țară, dar și inflația”, a explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN.

Te-ar mai putea interesa și: Ce se întâmplă dacă nu plăteşti impozitul pe locuință? Până când trebuie să te achiți de aceste obligații fiscale

Pensii 2024
Pensii 2024

„Sunt două elemente în această formulă care vin să lege de realitate această creștere. Una este inflația pentru a putea apăra nevoia de cumpărare, și a doua, cu cat economia noastră va crește, cu atât salariul mediu brut va crește și atunci va fi o creștere mai mare”, a mai adăugat acesta.

Pe de altă parte, în spațiul public au apărut o mulțime de informații cu privire la o eventuală creștere a vârstei de pensionare. Marius Budăi susține însă că românii nu au absolut niciun motiv pentru care să își facă griji.

„Creșterea vârstei de pensionare nu există! În lege se vorbește că după anul 2025 să studiem dacă putem lua în calcul ceea ce se întâmplă cu speranța de viață.

O reducere a vârstei standard de pensionare în conformitate cu perioada lucrată. Al doilea drept este în concordanță cu numărul de ani lucrați, iar al treilea pentru condiții speciale și deosebite”, a explicat fostul ministru la Realitatea Plus.

Vezi mai multe știri: Vești bune pentru români! Anunț de ultimă oră din partea lui Marcel Boloș. ”Pregătim o schemă de ajutor de stat de 10 milioane de euro”