- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marius Budăi, despre măsurile drastice pregătite de Guvern: tăieri salariale și concedieri. Ministrul Muncii: „Nu am avut astfel de discuții”

10 Apr, 08:31 • Lupu Alexandra
După ce Guvernul a lansat vestea care a tăiat răsuflarea bugetarilor, Marius Budăi vine cu noi declarații despre acest subiect! Iată ce spune Ministrul Muncii.
Marius Budăi, despre măsurile drastice pregătite de Guvern: tăieri salariale și concedieri. Ministrul Muncii: „Nu am avut astfel de discuții”

În urmă cu puțin timp, Guvernul a anunțat că se gândește să taie semnificativ salariile bugetarilor sau chiar să-i concedieze. Marius Budăi nu a stat prea mult pe gânduri și a dat declarații oficiale despre acest subiect. Concret, ministrul Muncii afirmă că nu s-au purtat astfel de discuții, relatează realitatea.net.

Marius Budăi vorbește despre măsurile drastice ale Guvernului

Guvernul pregătește noi măsuri pentru a salva economia de la bugetul de stat. Inițial, reprezentanții au anunțat că se gândesc fie să taie salariile bugetarilor, fie să-i concedieze pe aceștia. Marius Budăi a vorbit despre situație, fără să stea prea mult pe gânduri. Concret, ministrul Muncii susține că un plan de relansare al României nu poate veni cu astfel de propuneri, dar mai ales, oficialul spune că deciziile trebuie luate în coaliție. Mai mult decât atât, Marius Budăi precizează că nu au fost purtate discuții în ceea ce privește disponibilizarea locurilor.

Te-ar putea interesa și: Se anunță vremuri grele pentru bugetari! Guvernul ia în considerare fie să le taie salariile, fie să-i concedieze. Marcel Boloș explică situația

„Nu există scăderi la cheltuielile de personal și la asistența socială. Dacă am da puțin timpul înapoi, în 2020-2021 erau doi oameni la televizor, Marcel Ciolacu și Marius Budăi care strigau că acest PNRR scris la secret și nedezbătut nici cu sindicatele, nici cu societatea civilă va aduce lucruri rele pentru România. Din păcate avem dreptate.

Nu se poate ca un plan de reziliență și de relansare în România să vină cu astfel de măsuri, acea plafonare de 9,4% a cheltuielilor cu pensiile, la aceste lucruri care se discută acum despre veniturile salariale.

Nu poți să faci reziliență cu salarii și venituri mici. Trebuie decizii clare în coaliție, nu s-a discut până acum despre reducerile cu cheltuielile salariale sau de reducerile mai ales cu prestațiile sociale, însă trebuie să conștientizăm originea răului, acei oameni care atunci erau la guvernare care au scris acest PNRR parcă împotriva cetățenilor români.

Nu s-a discutat acest aspect de disponibilizare până acum. Tot ceea ce înseamnă eficientizare trebuie să fie grija decidentului. Nu am avut astfel de discuții și nu vreau să le promovez”, a declarat Marius Budăi.

Marius Budăi
Marius Budăi

Așadar, Marius Budăi contrazice afirmațiile lui Marcel Boloș. Ministrul a declarat în urmă cu puțin timp că România este obligată să taie salariile bugetarilor sau chiar să-i concedieze, pentru a îndeplini jaloanele PNRR.

Boloș a susținut că statul român trebuie să reducă cu 20% cheltuielile în valoare de 100 miliarde de lei cu veniturile bugetarilor. Ministrul a adăugat că reprezentanții Comisiei Europene atrag atenția în mai multe rânduri că România nu dispune de fondurile de care are nevoie.

„Fie o revizuire a salariilor bugetarilor, fie o reducere a numărului bugetarilor. Spre aceste variante ne îndreptăm”, declara Marcel Boloș.

„Comisia Europeană ne zice pe bună dreptate ‘Nu aveți bani, deci implementați reformele’”, a subliniat Boloș.

Citește și: Salarii mai mari cu 10% în aprilie 2023. Cine sunt bugetarii care primesc mai mult la leafă